ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă nu ai la dispoziție o rețea de gaze naturale pentru a putea folosi o centrală pe gaze atunci probabil că folosești o centrală pe lemne pentru a-ți încălzi locuința. În general, există multe centrale pe lemne economice pe care le poți folosi pentru a-ți încălzi locuința cu costuri cât mai mici, iar despre acestea vom vorbi și noi în rândurile următoare. Prin urmare, lectura acestui articol reprezintă primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să îți garantezi confortul termic iarna cu costuri cât mai reduse.

Dar există și alte lucruri pe care trebuie să le faci pentru a consuma cât mai puține lemne pentru căldură. Iar despre acestea vorbim în rândurile următoare.

Am contactat echipa de la Stropuva România pentru a afla care sunt măsurile pe care le putem lua atunci când ne dorim costuri cât mai avantajoase pentru încălzire, folosind o centrală pe lemne. Iată care sunt sfaturile pe care le-am primit:

Folosește mereu doar lemn uscat

Combustibilul utilizat este foarte important dacă vrei să faci economii. Dacă vei folosi lemn verde, de proastă calitate, atunci este foarte probabil să nu te bucuri de prea multă căldură. Centrala va funcționa mult timp în mod ineficient și se vor acumula și multe depuneri, ceea ce poate fi foarte periculos.
În schimb, dacă optezi pentru folosirea doar a lemnului de foc uscat și de esență tare, nu îți va lipsi căldura în sezonul rece. Lemnul va arde mult timp și totodată complet, astfel încât întreaga putere termică a lemnului să fie folosită pentru încălzirea locuinței.

Alege o centrală termică cu ardere tip lumânare

Arderea de tip lumânare îți garantează costuri foarte bune pentru încălzire. Iar asta deoarece este un tip de ardere lenta, care pornește din partea de sus a buncărului și nu de jos, așa cum se întâmplă în mod obișnuit.
Acest principiu de ardere este foarte avantajos deoarece îți oferă o autonomie îndelungată, timp în care nu vei mai fi nevoit să pui lemne pe foc, și totodată te vei bucura de economii generoase de combustibil.
Centralele Stropuva folosesc acest principiu de ardere, deci ai putea opta pentru un astfel de model. 

Izolează-ți bine locuința

Atâta timp cât locuința îți este bine izolată, căldura va fi păstrată în interior mai mult timp, iar astfel centrala nu va fi nevoită să funcționeze în mod continuu. Prin urmare vei folosi și mai puțin lemn de foc, iar costurile pentru căldură vor fi mai mici.
De asemenea, trebuie să te asiguri că nu există locuri pe unde se pierde căldura, așa cum sunt ușile și geamurile, de exemplu.
Investind într-o izolație de calitate, te vei bucura de o casă eficientă din punct de vedere termic și totodată vei putea face economii generoase în timp.

Folosește un termostat

Iar în final mai poți avea în vedere folosirea unui termostat, atâta timp cât tipul tău de centrală pe lemne îți permite acest lucru. Cu ajutorul termostatului vei putea stabili ce temperatură dorești să ai în cameră, iar centrala va funcționa la randament maxim doar atunci când temperatura din locuință scade sub pragul stabilit.
Acestea sunt așadar sfaturile pe care le poți folosi pentru a face economie de lemne pentru încălzire. Pune-le în practica și cu siguranță le vei găsi ca fiind de mare ajutor.