ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Securitatea în mediul online este din ce în ce mai mult amenințată de hackeri. Există însă o serie de soluții gratuite și la îndemâna oricui pentru a-și păstra informațiile digitale sigure.

Alegerea unei parole la întâmplare. Parola aleasă nu trebuie să aibă legătură cu utilizatorul, potrivit experților în tehnologie citați de realsimple.com. Se poate alege o parolă de pe site-uri speciale, care permit generarea automată a unei parole.

Să fie o parolă cât mai lungă. Parolele lungi sunt mai sigure, astfel o parolă cu cel puțin 12 caractere are mai puține șanse să fie spartă, mai ales dacă în parolă mai sunt introduse și numere sau caractere speciale.

Evitarea tiparelor. Mulți utilizatori tind să urmeze un tipar atunci când își aleg o parolă, de exemplu să folosească majusculă la începutul parolei și un simbol special la sfârșitul parolei, lucru care ar trebui evitat. Datele personale, cum ar fi ziua de naștere sau numele, sunt, de asemenea, de ocolit.

Păstrarea parolei notate într-un loc sigur. Parola ar trebui notată pe o foaie de hârtie și păstrată într-un loc ferit, cum ar fi în portofel. Nu este indicat să o trimiteți pe mail, spun specialiștii. 

Schimbarea parolei doar când e necesar. Contrar zvonurilor că ar fi indicat să schimbați parola lunar, specialiștii în cibernetică avertizează că acest lucru nu este recomandat. Utilizatorii ar putea fi tentați să folosească tiparele previzibile, slăbind astfel securitatea parolei.

Păstrarea securității e-mail-ului. O greșeală frecventă este, potrivit digi24.ro, de a folosi aceeași parolă la mai multe conturi. Parola e-mail-ului ar trebui să fie la fel de puternică ca cea a conturilor financiare. Dacă parola de e-mail va fi spartă, vor putea fi resetate parolele și de la alte conturi, întrucât pe mail ajung link-urile care permit schimbarea parolelor.