ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu mai este demult un secret ca bicicletele moderne sunt foarte versatile, oferind optiunea de transport, recreere, fitness, competitii etc. Pedalatul aduce cu sine o multitudine de avantaje, din care putem enumera imbunatatirea sistemului cardiovascular, a muschilor picioarelor, echilibrului si coordonarii, dar si a psihicului. Cu toate acestea, cei care traiesc intr-un climat temperat sunt nevoiti sa "uite" de biciclete pentru o scurta perioada, inainte de revenirea caldurii. Insa, inainte de a ne avanta in sa, este indicat sa verificam cu atentie starea bicicletei noastre.

Pentru inceput, scoate bicicleta din locul in care a fost depozitata pe perioada iernii si priveste-o cu atentie, pentru a evalua starea ei generala. Astfel, vei observa problemele evidente, precum o roata dezumflata sau o sa crapata si te vei deplasa la un service de biciclete, pentru remedierea problemei. Daca nu este cazul, intretinerea si verificarea generala ar trebui sa dureze doar cateva minute.

Apoi, spala bicicleta de urmele de praf sau de noroi, ramase din timpul iernii sau de anul trecut. Astfel, poti observa mai atent care sunt problemele bicicletei, inainte de a porni la drum.

- Ajusteaza si strange bine saua

In cazul unei biciclete nefolosite de mult timp, se poate intampla ca aceasta sa slabeasca in timpul iernii. In cazul in care saua s-a invechit foarte mult incat se vad arcurile, poate este timpul sa o schimbi.

- Verifica presiunea anvelopelor

Cele mai multe anvelope de biciclete pierd aer daca nu sunt folosite o vreme. Investeste intr-o pompa de biciclete, daca nu ai deja una, si urmareste specificatiile inscrise pe marginea anvelopei pentru a determina presiunea corecta.

- Strange spitele

Spitele ajuta la mentinerea rotilor unei biciclete in parametri normali. In cazul in care acestea nu opun rezistenta la actiune, inseamna ca trebuie stranse mai bine. Foloseste o cheie de spite pentru acest lucru si nu le strange foarte tare. Este o idee buna sa verifici spitele rotii o data la cateva luni, chiar daca par ca nu au probleme. In cazul in care nu stii inca sa strangi spitele, apeleaza la un service de biciclete specializat, care te va ajuta si iti va arata cum se face aceasta operatiune.

- Verifica manetele de frana

Apasa pe manete si asigura-te ca sabotii franelor ating roata pe ambele parti, atat in fata, cat si in spate. In cazul in care frana nu revine imediat la pozitia normala, este posibil sa fie din cauza cablurilor de frana.

- Vezi care este starea sabotilor de frane

Precum am spus mai sus, sabotii trebuie sa acopere roata pe toata lungimea lor, sa nu aiba joc sau sa fie slabiti. Daca acesta este cazul, schimba cat mai rapid sabotii de frane sau ajusteaza-i, daca sunt prea departati de roata

- Ajusteaza schimbatoarele si derailleur-ul

Pentru acest pas, va trebui sa intorci bicicleta cu rotile in sus, pentru a verifica setul de pinioane. Asigura-te astfel ca, odata ce ai schimbat viteza, lantul se reajusteaza automat, rapid si fara erori. In cazul in care lantul nu este centrat pe angrenaj, foloseste o surubelnita in cruce si ajusteaza angrenajul cu atentie si rabdare. Sau mergi cu bicicleta la service-ul tau preferat.

- Verifica lantul bicicletei

Verifica tensiunea acestuia prin apasarea cu degetele. Daca este prea mobil, poate cadea in timp ce te deplasezi. In cazul in care lantul unei biciclete este prea strans, poate strica rotile dintate.

- Aplica un lubrifiant special de biciclete

Iata care sunt locurile in care poti folosi lubrifiantul de biciclete: la derailleur (pinioane), la foi (rotile dintate ce fac parte din angrenajul pedalelor), precum si la rotile bicicletei.

Inainte de a porni la drum, nu uita sa verifici si echipamentele si accesoriile unei biciclete. Aprinde si stinge luminile bicicletei de cateva ori, verifica si casca de protectie, bidonul de apa si, bineinteles, antifurtul!