ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este un lucru cert că izolarea casei aduce eficiență energetică și confort, însă cum există pe piață mai multe materiale izolatoare, este cazul să se cunoască în ce măsură o izolație cu spumă poliuretanică aduce avantaje mai mari decât o izolație creată prin intermediul altui material.
 

Coeficientul care contează în izolațiile termice

Spuma poliuretanică reprezintă un material-minune în izolații, așa cum i s-a spus de-a lungul timpului de către meseriașii în construcții, și și-a câștigat pe deplin meritul de a se regăsi pe lista de materiale întocmită de orice firmă de izolații serioasă. Calitățile acesteia nu pot fi trecute cu vederea, iar diferențele față de celelalte materiale cu rol de izolare sunt vizibile cu ochiul liber.

Orice izolație termică are rolul de a reduce transferul de căldură cât mai mult, și asta în orice zonă aleasă la întâmplare a tuturor suprafețelor exterioare (și interioare) ale unui imobil, ale unei locuințe, unei case. Cu cât izolația poate face acest lucru mai bine și uniform, cu atât consumul de energie pentru încălzirea interioară a casei (sau pentru răcirea acesteia, pe timpul verii) este mai mic, iar economia de energie apare.

Esențial în evaluarea economiei făcute este indicatorul numit coeficient de conductivitate termică. Este un coeficient specific fiecărui material cu rol de izolare termică, iar spumei poliuretanice i se poate atribui un astfel de coeficient. Surpriza, plăcută, vine de la faptul că două valori ale coeficientului descriu în același timp un singur material, pentru că putem vorbi nu de un singur tip de izolație spumă poliuretanică, ci de două astfel de tipuri: cu celulă deschisă și cu celulă închisă.


Izolație spumă poliuretanică? DA, cu o condiție

Varianta cu celulă deschisă a spumei izolatoare are performanțe asemănătoare cu celelalte materiale apropo de izolarea termică, însă varianta cu celulă închisă, având o densitate de cinci ori mai mare, se comportă ca o adevărată barieră de netrecut și limitează foarte mult transferul de căldură. Aici, valoarea facturii lunare de energie poate scădea chiar și cu 30%, în condiții de confort termic (temperatură agreabilă constantă și egalizată în camere și pe holuri).

Întrebarea din titlu își găsește un răspuns.

Acesta diferă de un sec DA, însă răspunsul începe cu acest DA: Da, prin aplicarea izolației cu spumă poliuretanică se va face o economie mai mare, cu condiția ca spuma poliuretanică să fie utilizată în varianta ei cu celulă închisă – numai pentru izolarea pereților, fiindcă, din motive tehnice, izolarea plafonului și a podului casei se va realiza numai cu spumă cu celulă deschisă).
 
Punerea acestei condiții nu trimite varianta cu celulă deschisă a spumei la lada de gunoi. Firma de izolații Isoterm comunică și argumentează că și această variantă este performantă cu adevărat, și chiar lipsită de toxicitate sau de risc de destrămare peste ani. Cu alte cuvinte, cine se gândește la izolație cu spumă poliuretanică se gândește atât la economia (de energie, egal economie de bani) făcută, cât și la alte avantaje deloc de ignorat.