ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Folosirea telefoanelor mobile în peste 500 de localități din 19 județe ale țării trebuie făcută cu atenție, pentru a evita potențiale costuri de roaming, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Roaming-ul involuntar poate aparea în localitățile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Cele 512 localități cu risc de roaming se află în județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui, iar lista completă poate fi consultată la adresa aceasta.

Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming, precizează comunicatul. Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor în roaming la graniță prin selectarea manuala a rețelei și dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automata a rețelei, prin solicitare către operator de activare a serviciului de roaming numai la cerere sau prin verificarea rețelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, în cazul în care selectarea rețelei ramâne pe modul automat.