ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In ultimii ani, supermarketurile au furat o parte din publicul macelariilor traditionale insa micii comercianti de carne sunt convinsi ca produsele lor au avantajul de a fi mai proaspete si mai sanatoase. Tu de unde cumperi carnea de care ai nevoie?
Oamenii merg la piata pentru ca stiu ca acolo gasesc produse proaspete, de la fermieri locali, ca pot primi sfaturi cu privire la alegerile lor, ca pot negocia pretul s.a. Cunoscandu-si bine marfa, vanzatorii isi pot directiona clientii catre cele mai bune produse in functie de cautarile lor –  de exemplu, ce vinete sa aleaga pentru salata de vinete sau care e cea mai buna varza pentru sarmale.
La fel stau lucrurile si cand vine vorba despre carne, oua sau produse lactate. Cererea pentru produsele animaliere, provenite de la animale crescute sanatos, pe plan local, este in continua crestere. Motiv pentru care si macelariile traditionale sunt in continuare la mare cautare.
Intr-o macelarie clientii se pot tocmi cu vanzatorul pentru cea mai buna bucata de carne, intreaba de unde provine carnea, cum sunt hranite animalele si ce au mai adus nou. Astfel, cel mai mare avantaj al unei macelarii traditionale respectabile este transparenta. Nu e de mirare ca multi oameni prefera in continuare sa cumpere carne dintr-o macelarie, chiar daca pot gasi produse similare in supermarket.
Sa nu mai spunem ca macelarul este un fel de consultant pentru carne. Clientii pot beneficia de experienta sa pentru a face cele mai bune alegeri. In functie de reteta pe care  vor sa o prepare si de bugetul disponibil, macelarul va gasi bucata de carne potrivita, transand-o pe loc, sau le va oferi carnea tocata perfecta, pregatita in prealabil la malaxorul pentru carne.
Un malaxor carne se dovedeste a fi foarte util intr-o macelarie pentru ca, pe langa carne de porc, vita, oaie sau pui, aici se mai pot gasi si subproduse din carne, preparate in carmangeria proprie, precum cotlete marinate, pulpe dezosate, creier pane sau preparate pentru gratar.
Desigur, printre cele mai apreciate produse de acest fel se numara mititeii. Pasionatii de gratar stiu ca cei mai buni mititeii se cumpara doar dintr-o macelarie cu traditie, unde preparatul primeste respectul pe care il merita. Carnea folosita este mereu proaspata, de cea mai buna calitate, fara zgarciuri sau tendoane, fara e-uri sau conservanti, numai buna de pus pe gratar.

Produse proaspete si echipamente de calitate
 
O macelarie care se respecta va prioritiza experienta clientilor, oferindu-le produse de calitate, provenite doar de la furnizori autorizati din punct de vedere sanitar-veterinar si manipulate in conditii optime de igiena.
Astfel, pentru ca siguranta si sanatatea clientilor este principala preocupare a oricarui comerciant de carne, igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea carnii este cruciala. Asta inseamna ca toate produsele comercializate respecta principiile si procedurile impuse de manualul de bune practici in alimentatia publica (HACCP).
Mai mult, echipamentele folosite in macelarie sunt de asemenea supuse unui ghid de bune practici. De la malaxorul carne profesional, la butucul pentru transat carne si fierastraul pentru oase, toate utilajele sunt curatate si igienizate periodic, cu detergenti speciali, astfel incat alimentele vandute catre clienti sa fie ferite de contactul si dezvoltarea de bacterii si micro-organisme care pot duce la imbolnavire.