ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a declarat, duminică, în emisiunea După 20 de ani, că în pregătirea atacurilor din ultima perioadă teroriștii au folosit cartele din România, iar șefii serviciilor de informații i-au cerut să aducă din nou în dezbatere legile Big Brother care impun un control la cumpărarea cartelelor prepay.

"Serviciile cer mai multe mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situația'', a răspuns Cioloș, întrebat dacă serviciile cer mai multă putere. ''Ei se plâng de cartelele pre-pay'', a subliniat Cioloș, adaugând că o serie de astfel de cartele din România au fost folosite în pregătirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislația românească.

Această declarație vine la scurt timp după ce vineri Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a anunțat, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgență, a proiectului Legii securității cibernetice.

La finele anului trecut a fost aprobată Legea "Big Brother", care permite organelor de urmărire penală, organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale și instanțelor să aibă acces rapid la datele de identificare ale clienților operatorilor de telecomunicații,

Legea stabilește că, la solicitarea instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal.
 
Două explozii au fost înregistrate marți dimineață pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles. La scurt timp, au fost semnalate patru explozii la stațiile de metrou Schuman și Maelbeek din Bruxelles, aflate în imediata apropiere a sediului Comisiei Europene (CE).