ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O echipă de cercetători de la Facultatea de Geologie a Universității din Iași și de la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad a descoperit fosile despre care cred că aparțin unei specii înrudite cu elefantul. 
 
Fosilele au fost descoperite în zona localității vasluiene Gherghești, iar cercetătorii cred că acestea au o vechime de 7-8 milioane de ani. Cel mai probabil, fosilele aparțin unui exemplar din specia Deinotherium giganteum (cunoscută și ca Deinotherium gigantissimum), scrie Monitorul de Vaslui.

Fosile similare au mai fost scoase la lumină în 1890, când cercetătorul Grigoriu Stefănescu a descoperit resturile fosile ale unui exemplar de Deinotherium giganteum, aflate în prezent la Muzeul Grigore Antipa din București.
 
Autorii descoperirii cred că exemplarul a murit la marginea unei mari ape curgătoare, iar o viitură i-a luat cadavrul și l-a „împachetat” într-un mal. „S-au identificat până acum elemente din centura pelviană, fragmente de femur, tibie și ulnă, dar și de membru anterior. Foarte importante sunt fragmentele din defensa [colții din fildeș ai animalului – n.r.] exemplarului și sperăm să identificăm și alte elemente din craniu”, a declarat pentru sursa citată Bogdan Rățoi.

 
Deinotherium a fost unul din cele mai mari mamifere care au existat, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, fără să aparțină aceleiași linii de evoluție. Înălțimea sa varia între 3,5 și 5 m.