ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta noua colectie S/S 2016 ready to wear, denumita "Sbornicul” sambata 14 noiembrie, orele 14.00 pe terasa mall-ului Promenada.(evenimentul se va desfasura in aer liber, va rugam sa va imbracati adecvat conditiilor meteo)

Este o perioadă zbuciumată pentru români. După tragedia din Colectiv, am văzut și binele care vine după orice rău... Românii s-au mobilizat, și-au dat „mână cu mână”, nu pentru o face o horă, în aceste zile de doliu, ci pentru că au „inima română”, pentru că, așa cum spunea și M. Eminescu, dragostea de țară e „un zid”… Mulți declară, în aceste zile tulburi, în numele tuturor, că „ne vrem țara înapoi”, dar țara suntem noi, oamenii. Îi invităm, la rândul nostru, pe români să se recupereze pe ei înșiși, să-și recâștige sufletul… iar sufletul e românesc.

Ne-am obișnuit sufletele să zboare spre meleaguri îndepărtate, peste mări și țări, în căutarea frumuseții. Colecția Sbornicul – lucrarea minții, este modul inovator al designerului Florin Dobre de a mărturisi că ultima și adevărata evadare a minții și a sufletului este zborul înapoi acasă.
Odată cu maturizarea, aripile ni se înțelepțesc, piciorul de pe accelerație se îmblânzește, învățăm să mai „călcăm” și frâna, să fim stăpâni pe volanul sufletului nostru și să îl conducem spre noi zări, pe „calea cea veșnică”, nelăsându-l să mai plutească în derivă. 

Florin Dobre a ales să își îndrepte „zborul” atenției spre autenticitatea românească, ghidat și îndrăgostit de puterea si frumusetea românilor simpli, de peste generații. Designerul vede adoptarea valorilor tradiționale în spațiul modern ca pe o soluție de supraviețuire, în contextul experimentului globalizării, spirituale și nu numai, în cadrul căruia suntem cu toții, mici cobai. Nu vrem să mai pedalăm în gol, vrem să zburăm… 
Colecția Sbornicul reprezintă o călătorie spre origini, în care designerul pășește pe „cărări deja bătătorite”, folosind același croi simplu, atât de ușor de realizat și de purtat, însă pe atât de puternic ca impact. 

Liniile simple al portului tradițional au influențe din Țara Hațegului și din Ținutul Pădurenilor, unde au avut centrul politic străvechii daci. Aceștia sunt singurii reprezentați cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stămoșesc care, în multe forme, a rezistat până astăzi, se regăsește în colecția lui Florin. Designerul imaginează propulsarea lui, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrică Dorobanțul, care, din păcate, după 129 de ani de la nașterea sa, în 1886, a decedat în anul „de grație” 2015, în luna noiembrie. Materialele au designul unicat, însă, de această dată, de nereprodus. Stofa, lâna, bumbacul și inul fac parte și de această dată din colecție, tăiate în clasicul croitorilor, „întinerite” de linia designerului și personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colecțiile anterioare.

Cireașa de pe tort… Crucea de lemn

Încercarea de a pune accentul pe spiritul românesc mi-a adus o frumoasă colaborare cu un frumos sculptor de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius îl intâlnesc duminica la biserică și îl pot descrie ca fiind „omul păcii mele”. El m-a ajutat să cred cu și mai multă tărie că doresc pentru această colecție un suflu autentic românesc, cu simbolistică creștină, care să vină ca un statement, cu totul în defavoarea trendurilor întunecate pe care le adoptăm cu ușurință din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, în care am regăsit aceleași valori către care tind și l-am rugat să facă cu această colecție.ce știe el mai bine...cruci de lemn.

" Sbornicul reprezintă rodul viselor mele ludice, aspirația sufletului meu către înălțimi. Dumnezeu a vrut să sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut să deprind tehnica sculpturii și am zis să încep cu niște cruci. Apoi am descoperit creația populară și simplitatea ei frumoasă. Mi-am dat seama că oamenii care lucrau lemnul în trecut nu o făceau într-un spirit pragmatic, cu norme precise, ci, bucurându-se de răgazurile vieții, într-o inspirație tăcută, împodobeau obiectele de lângă casă (lada de zestre, stâlpii pridvorului, poarta, scaunele și mesele, furcile de tors, sărăriile, bâtele de cioban) sau obiectele de cult (cruci, pristolnice, troițe), lăsând frumusețea în trecerea timpului. Îmi place lemnul vechi de zeci de ani, mâncat de carii, care încă rezistă timpului. Îmi vine să îl mângâi și cu greu mă hotărăsc să îl lucrez. Sunt încă la început în arta sculpturii în lemn, observ și învăț dar vreau să zbor puțin… Sper să realizez niște cruci frumoase pentru colecția lui Florin, cruci pe care tinerii să le iubească și să le poarte cu bucurie în suflet."

În strădania lui în a împleti modernismul și libertinajul modei cu acceptarea fara nici o ezitare a tradiționalului port românesc, în clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de înțeles: A sosit timpul să ne întoarcem acasă. Așa cum suntem. Acasă este firescul din noi. 
Muzica, aleasă din cel mai adânc sentiment, îmbină, de asemenea, cu mult curaj tradiționalul cu contemporanul și clasicul printr-o măiestrie a unuia dintre cei mai buni muzicieni din România, Burcea Alexandru ( GOLAN ) 

„De voi lua aripile mele de dimineață și de mă voi sălășlui la marginile mării, căci și acolo mâna Ta mă va povățui”