ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In perioada rece organismul are nevoie de mai multe vitamine, minerale, antioxidanti etc pentru a-si asigura echilibrul, dar mai ales pentru a-si intari sistemul imunitar, care trebuie sa faca fata unor provocari crescute.

Acestea pe fondul unei alimentatii destul de sarace in cruditati, de unde se presupune ca in mod normal ar trebui sa ne luam toti acesti nutrienti.

Dar de ce neaparat cruditati? Pentru ca orice am manca noi, fie si  bio sau vegan, etc daca este tratat termic mai mult de 40 grade nu mai contine enzime, vitamine si antioxidanti. Acestea se distrug prin expunerea la o temperatura mai mare de 40 grade, cu mici exceptii ex licopenul din sucul de rosii.

Astfel fie ca mancam gatit la abur, gratar, fara ulei sau orice ni s-ar parea noua ca e mai sanatos, ei bine nu e chiar asa, nu mai contine enzime care sunt factorul cheie din tot ceea ce mancam, iar vitaminele, antioxidantii, mineralele si marea majoritate a celorlalti nutrienti sunt distruse.

Atentie, vorbim de 40 grade, ce sa mai spunem de pasteurizare care se face la 60-80 grade, inclusiv a sucurilor pe care unii le propun in anumite programe detox! Acelea nu mai contin decat fructoza, frumos colorata, si ceva minerale.

Pasteurizarea, daca tot suntem aici, se face si la rece, HPP (hy pressure pasteurisation), adica prin presiune. Mai exact sucurile sunt supuse unei presiuni uriase comparabile cu cea a placilor tectonice, presiune care, ghici ce, omoara tot ce e viu inauntru, astfel sucul nu mai fermenteaza si poate fi cu usurinta si la un cost mult mai mic vandut, inclusiv in programele detox. Exista chiar mai multi pe piata din Romania.

Deci primul argument, crud!

Presat la rece e cam perimat, mai ales ca si ceilalti care pasteurizeaza il folosesc, dar poate fi amintit.

O alta discutie ar fi despre cei care spun ca nu exista toxine si deci nici detox sau ca organismul oricum are organe de detoxifiere care se ocupa de asta si putem sta linistiti.

Realitatea este ca in organismul uman exista mai multe bacterii si germeni decat celule, comparatia este ca sa ne dam seama de anvergura lucrurilor, pe piele sunt 10 la puterea a 12-a bacterii, iar in intestin 10 la puterea a 14-a, unele benefice, cum sunt cele care ajuta la digestie sau sinteza vitaminelor, fara de care nu am putea trai, si altele patogene, care provoaca boli si care, la randul lor, produc toxine (endo sau exo toxine...nu mai intru in detalii) care otravesc organismul.

In plus, toti am auzit de radicalii liberi produși fie prin metabolismul celular normal, fie din surse externe (poluare, fumat, medicamentele, etc), acestia sunt responsabili de îmbătrânire și de o mulțime de boli, putand genera reactii in lant in organism si a caror actiune patogena este prevenita catre antioxidanti.

In final, ca sa nu ma mai lungesc, o sa-ti mai spun doar despre o parte din efectele nutritiei omului modern si anume despre consumul de proteina animala. Digestia acesteia, in absenta uricazei, enzima proprie doar carnivorelor (omul nu o are), se face prin secretia de acid uric. Sangele uman este alcalin (80% substante bazice, 20% acide), insa alimentatia omului modern mareste considerabil cantitatea de acizi din sange, rinichii nu reusesc sa faca fata si astfel se instaleaza hiperaciditatea sanguina si, pe cale de consecinta, inflamatia, aceasta fiind cauza majoritatii bolilor. Pentru a se salva, organismul extrage mineralele din organism (acestea fiind bazice) pentru a neutraliza aciditatea, in primul rand calciul, magneziul, etc. Ca si consecinta, apar tot felul de boli ale sistemelor saracite astfel de resurse, afectiuni ale oaselor, dintilor, nervilor etc si tot felul de dereglari ale organismului. In plus, produsele care rezulta din neutralizarea acizilor, respectiv in cazul calciului, uratul de calciu, se cristalizeaza in organism la diferite nivele, producand inflamatii, calcifieri ale tesuturilor si glandelor. Aciditate genereaza si consumul de faina alba, zahar alb, sare alba, mancaruri procesate si rafinate.

O astfel de alimentatie creeaza mari probleme si tranzitului, pentru ca prin tratare termica structura moleculara a alimentelor se modifica, iar prin combinarea proasta a carbohidratilor (alcalin) cu proteinele (acid), digestia devine incompleta, apare constiparea si balonarea, apoi fermentatia si, respectiv, putrefactia in colon, peretii acestuia in timp se degradeaza si, astfel, apare colonul permeabil si, o data cu asta, o serie de boli degenerative grave ca psoriazis, alzheimer etc. Am tinut sa precizez si asta pentru ca si colonul ajunge sa nu mai functioneze si, in loc sa elimine reziduurile, devine o sursa permanenta de intoxicare a organismului.

Acum, ca sa unim piesele din puzzle, trebuie sa-ti mai spun ca bacteriile patogene de mai sus traiesc in mediul acid, anaerob care se formeaza in organism datorita alimentatiei si, in final, determina mutatia celulei umane, care, fara oxigen si baze, este nevoita, pentru a mai supravietui un timp, sa se transforme intr-una canceroasa.

Ce legatura au toate astea cu sucurile crude?

Ei bine legumele, frunzele, radacinoasele si o parte din fructe sunt surse in primul rand surse de

  • minerale alcaline, care combat aciditatea cu toate implicatiile ei,
  • antioxidanti pentru combaterea radicalilor liberi si ai oxidarii,
  • enzime, factorul viata din organism, catalizatorii care prin reactiile biochimice la care participa in organism, controleaza toate procesele vitale.
  • vitamine, indispensabile pentru functionarea, dezvoltarea si imunitatea organismului
  • nu in ultimul rand, de energie, pentru ca fructoza se descompune in glicogen alimentand functiile organismului, mai ales pe cea cerebrala.

In cazul fructozei exista tot felul de mituri, cum ca e zahar si ingrasa.

In primul rand, trebuie sa facem distinctie intre fructoza rafinata adaugata in tot felul de dulciuri in concentratii diverse, cum e spre exemplu nectarul de agave 85% fructoza si fructoza din fructe care contin intre 1 si 7% fructoza.

Pe de alta parte, nu trebuie confundata cu zaharul si trebuie avut in vedere ca indicele glicemic al fructozei este la jumatate fata de cel al zaharului, nu creste glicemia, pentru ca nu intra in sange, ci este preluata direct de ficat si nu afecteaza productia de insulina si nici functionarea pancreasului, de aceea este recomandata si diabeticilor.

Bineinteles ca, daca ai o dieta normala, in care mananci de toate si, pe deasupra, mai adaugi si fructoza, mai ales rafinata si in concentratii uriase, ai toate sansele ca acea fructoza sa se transforme in grasime. Insa, sub nici o forma, nu e deloc la fel in cazul unui program de detoxifiere in care doar asta consumi, adica salate sau sucuri crude, neprocesate termic, preponderent din legume si frunze

Si, daca tot am vorbit de indicele glicemic, imi vine in cap un alt mit, cel al caloriilor, pe tema caruia am scris si ceva pe site, iti las linkul mai jos


daca mai ai rabdare poti sa citesti si





In final, daca ne-am convins ca exista toxine si detoxifiere, bineinteles ca pentru toate acestea organismul are tot felul de organe de detoxifiere, rinichii, ficatul, pielea, etc, bineinteles ca el face treaba, nu noi.

Noi ii punem la dispozitie substantele de care are nevoie, energia cu care sa o faca si repausul digestiv care sa-i dea ragazul asta. Pentru ca e mult mai greu pentru un organ ca ficatul sa se ocupe de detoxifiere cand noi ii dam constant de lucru prin toate cele pe care le ingeram iar, in paralel, digestia consuma toata energia organismului.

Asta este si raspunsul la intrebarea de ce sa nu mancam fructele si legumele in loc sa le stoarcem. In primul rand, pentru ca nu mancam cateva kilograme bune de legume, fructe si frunze pe zi, ca sa obtinem nutrientii continuti in sucuri si, in al doilea rand, energia pe care am consuma-o in digestia lor ar afecta procesul de detoxifiere

Mai gasesti ceva detalii si mai jos