ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 30 octombrie 1971 a avut loc accidentul ecologic de la Certej, în Hunedoara, soldat oficial cu 89 de morți și peste 70 de răniți.

În zori de zi, cu puțin înainte de ora 5.00, digul de la barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. În numai câteva minute, cianura a ras de pe fața pâmântului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării.
 
În presa vremii, a apărut informația că dezastrul a avut ca rezultat doar șapte victime. Apoi, autoritățile au raportat 48 de morți. Cei care au supraviețuit tragediei spun că, de fapt, 180-200 de persoane, între care familii întregi, și-au pierdut viața în fatidica zi de 30 octombrie 1971. Cianura le-a ars fețele, mulți nu au mai putut fi recunoscuți și au fost îngropați ca necunoscuți, relatează descoperă.ro.
 
Concluzia apare în raportul procurorului general al Republicii Socialiste România din 4 decembrie 1972. 
 
Regizorul și scenaristul George Adamescu a realizat anul trecut un film documentar în care mai mulți martori ai accidentului de la Certej povestesc cum i-au salvat pe o parte dintre cei suprinși de valul de cianură.

Cei intervievați vorbesc de cadavre fără haine și despre cum s-au luptat să îi scoată pe supraviețuitori din smârcul cu cianură, spălându-le de nămolul care le intrase în gură.