ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de persoane, printre care medici, avocați și preoți, au participat luni la Ministerul Comunicațiilor la ședința publică de dezbatere a proiectului de OUG „pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții cu privire la infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații electronice”, informează HotNews. și MCSI.

Potrivit ministerului, la eveniment au participat reprezentanți ai MCSI, Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Asociației Operatorilor Mobili din România, Avocatului Poporului, Alianței Părinților din România, Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, Frăției Ortodoxe Sf. Gheorghe, Asociației Civice pentru Viață, Asociației Medici pentru Consimțământ Informat, Asociației Civice Dreptatea, Asociației Pro Decizii Informate, Asociației Pro Consumatori, Asociației Pro-Vita București, Asociației Angel, Asociației Sf. Arhanghel Mihail, Asociației culturale „Orante”, Centrului Medical Naturalia, mass-media, precum și persoane fizice. 

Mulți dintre reprezentanții societății civile veniseră la dezbatere pentru a „spune Stop 5G!”, însă Corneliu Mănescu, director în Ministerul Comunicațiilor, le-a răspuns că proiectul de OUG supus dezbaterii nu ar avea nicio legătură cu tehnologia 5G, deși chiar în Nota de fundamentare a acestui act normativ este scris că „e imperios necesară promovarea în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de autorizare a lucrărilor de construcții, care va conduce la dezvoltarea accelerată a rețelelor 5G și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019”.

Discuțiile care au urmat au reprezentat un adevărat dialog al surzilor, în care oamenii își manifestau opoziția față de implementarea rețelelor 5G în România, în timp ce oficialii guvernamentali enumerau angajamentele europene asumate de România, fără a răspunde nemulțumirilor românilor.

„Corneliu Mănescu, director MCSI: Din toate textele primite am constatat un lucru și anume: că problema pe care dvoastră doriți sau cel puțin vă imaginați că o dezbatem astăzi este legată de tehnologia 5G. Doamnă, vreau să vă întreb încă o dată dacă întrebările și trimiterile pe care le faceți la dreptul constituțional au legătură cu această tehnologie?

Alexandru Marina Ioana, avocata Asociației Pro Consumatori: Da, în mod direct și irevocabil!

Mănescu, MCSI: Aș vrea să vă spun un lucru. Noi, Ministerul, nu tratăm și nu dezvoltăm și nu analizăm, cel puțin în cadrul acestei dezbateri publice subiectul 5G.

Din sală: Pentru ce suntem aici atunci, despre ce vorbim? 

Participant: Scoateți din OUG 5G și suntem de acord că nu suntem aici pentru 5G!

Mănescu, MCSI: Aveți perfectă dreptate! De ce v-am spus că acest proces este unul aflat în continuă armonizare. Dacă ceva a ieșit greșit, noi ne asumăm acest lucru.

Participant: Ar trebui să-i concediați pe acei specialiști care au făcut acest OUG și să vă luați alții care să vină cu proiecte de OUG care să nu mai fie greșite!

Mănescu, MCSI: Atenție, acest OUG nu a ieșit. În acest text nu există 5G.

Din sală: Noi suntem aici să spunem nu acestei Ordonanțe. Să spunem: Stop 5G!

Mănescu, MCSI: Nu este chestiunea noastră, a Ministerului, și e chiar ilegal să luăm in discuție promovarea unei tehnologii, oricum s-ar numi ea.

Preot: Păi tocmai că s-au montat astfel de antene. La noi în Neamț s-au montat. Vă arăt personal. Și sunt foarte nocive!

Mănescu, MCSI: Oameni buni! Nu fac obiectul acestei consultări. Aici la masă este șeful structurii juridice din cadrul ANCOM.

Preot: Rugămintea mea, ca față bisericească, este să stopați această urgie! Pentru că vă afectează și pe dvoastră și pe copiii voștri care vă vor blestema!

Mănescu, MCSI: Repet, nu 5G este subiectul dezbaterii!

Participant: Acest OUG servește 5G. Nu ne jigniți. Ne luați de proști! În Nota de fundamentare spune clar despre 5G.

Participant: Domnule director, sunt Luminița Simon, expert arme chmice, am lucrat la Națiunile Unite 11 ani. Pe scurt: noi nu suntem de acord cu aceasta OUG - nu o dorim, am citit-o, știm că se referă la modul general și poate la un moment dat și 5G și 6G. Noi nu suntem de acord cu această ordonanță. Punct.

Mănescu, director MCSI: Încă o dată, textul nu este final! Și nu este vorba de 5G!

Avocata Alexandru Marina Ioana: Adică noi suntem niște imbecili care citim altceva decât scrie? Ca în momentul în care când îți găsești nevasta cu amantul în brațe și ea îți spune că nu este ceea ce pare? Asta încerci dumneata să-mi spui mie acuma? Recunosc că nu am o figură prea inteligentă, dar nici imbecilă nu sunt. Vă rog frumos nu ne jigniți că jigniți neamul românesc în momentul ăsta!”, astfel s-a desfășurat prima parte a consultării publice, redate de HotNews.

Și directorul Direcției Juridice din cadrul ANCOM, Marius Săceanu, a explicat viziunea instituției asupra proiectului de OUG. El a argumentat că actuala lege ce reglemenează accesul furnizorilor de comunicații pe proprietăți, indiferent de tehnologie, și-ar fi atins limitele de eficiență.

„Participant: De ce și-a atins limitele?

Săceanu, ANCOM: Sunt diverse piedici legate de dreptul de acces în niște zone speciale, inclusiv private. Acest proiect de lege este un inventar al tuturor problemelor. (..) Instituțional, noi urmărim realizarea unor obiective asumate de România la nivel european și unul dintre aceste obiective este ca în anul 2025 fiecare gospodărie să aibă legătură de Internet la viteze de 100 Mbps.

Participant: Și dacă nu vrem? Ați întrebat populația?

Săceanu, ANCOM: România și-a asumat acest obiectiv.

Participant: România în numele cui? România înseamnă numai autorități sau poporul român? România nu sunteți dvoastră!

Săceanu, ANCOM: Obligația este prin orice fel de tehnologie, nu doar 5G. La momentul de față, din datele pe care le avem sunt încă 1800 de localități, cu circa 1 milion de locuitori, care nu au atins încă acest nivel.

Participant: Știți câte localități nu au apă curentă și canalizare, care sunt mult mai vitale pentru o viață sănătoasă decât tehnologia 5G și viteză mare la Internet? Ne vorbiți de o tichie de mărgăritar pe capul unui chel! Nu merge! Vreau să ne înțelegeți revolta!

Săceanu, ANCOM: Vă înțeleg, dar vreau să înțelegeți necesitatea acestui...

Participanți: Nu înțelegem!

Săceanu, ANCOM: 4G funcționează pe actuala legislație. Penetrarea 4G în România este de 77%, față de media U.E. de 94%. De asta spuneam că legislația actuală și-a atins limitele de eficiență.

Participant: Păi oamenii nu-și permit!

Participant: D-voastră știți care este rata de analfabetism în România? Asta ar trebui să conteze în primul rând!”, a fost schimbul de replici dintre opinenții anti-5G și Marius Săceanu, directorul Direcției Juridice din cadrul ANCOM.

La dezbatere a luat cuvântul și dr. Anca Nițulescu, medic ORL-ist, homeopat și psihoterapeut, care a pomenit despre un studiu efectuat în SUA în 1996 pe „șoareci și șobolani”, pe o durată de 10 ani, care ar fi stabilit că radiațiile rețelelor 2G -la acea vreme- ar fi avut o influență clară asupra apariției tumorilor la nivelul inimii și al creierului cobailor.

„Radiația 5G are efecte clare asupra fertilității - scade fertilitatea - e vorba de spermă la bărbați și induce avorturi la femei. Știm că România e o țară cu populație în descreștere. De foarte mulți ani, România are spor natural negativ. De ce ne trebuie rețea 5G? Aș vrea să pun o întrebare: la ce studii medicale v-ați raportat sau dacă ați implicat în vreun fel sau altul Ministerul Sănătății?”, a spus dr. Anca Nițulescu.

Din păcate, niciun reprezentant al Ministerul Sănătății nu a participat la dezbatere.

Ministerul Comunicațiilor a anunțat marți pe pagina web a instituției că toate propunerile de modificare a proiectului de act normativ pus în consultare publică, venite în urma dezbaterii publice, vor fi atent analizate și, după caz, preluate în vederea îmbunătățirii acestuia. Ministerul a anunțat că va prelungi perioada de consultare publică și va organiza o nouă dezbatere publică la o dată ulterioară, care va fi comunicată pe site-ul MCSI. 

După cum ActiveNews a relatat anterior, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a lansat în dezbatere publică, pe 25 septembrie, timp de 10 zile, un proiect de OUG pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții la infrastructura fizică a rețelelor de comunicații electronice. Acesta are în vedere urgentarea instalării componentelor rețelelor de comunicații 5G și asigurarea funcționării sistemului RO-ALERT, permițându-se instalarea infrastructurii electronice pe orice fel de teren. 

De la punerea în dezbatere a acestui proiect de act normativ, sute de persoane au manifestat în București și în țară pentru a spune „Stop 5G!”.