ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Ivăniși, jurnalist, publicist gorjean și președinte al Alternativei pentru Demnitate Națională (ADN) Gorj, a ținut un discurs fulminant acum două săptămâni, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții ONG-ului „Bankwatch România”, care veniseră la Târgu Jiu pentru a convinge societatea civilă de necesitatea închiderii mineritului pe cărbune și implicit a Complexului Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării.

Discursul său, transcris text de Cuvântul Ortodox, a făcut milioane de vizualizări pe facebook, fiind postat și repostat de cetățeni din toată țara.

Printre altele, Ivăniși a arătat că ONG-ul Bankwatch este finanțat de Ministerul Mediului din Germania, pentru a convinge românii să închidă minele, în timp ce această țară tocmai se pregătește să deschidă o altă mină.

Ivăniși a vorbit despre felul în care același Bankwatch a blocat investiția de 155 de milioane de euro în hidrocentrala de pe Jiu, pe motiv că „acolo este "drumul viperelor” și există riscul ca aceste animăluțele târâtoare să moară de sete, fiindu-le afectate adăpătorile!!”. Această dezvlăuire vine după ce am aflat că gândacul croitor blochează finanțarea autostrăzii Sibiu-București.

Tot Bankwatch a închis și cariera Roșia, iar Greenpeace a dat în judecată Termocentrala Rovinari.

Iată discursul lui Nicolae Ivăniși, în transcrierea celor de la Cuvântul Ortodox:

Ați zis că sunteți înființați în 2012, la București. Sunteți o structură sau o anexă, ca să zic așa, a Bankwatch la nivel european. Finanțați de Ministerul Mediului din Germania. Germania este o țară care în acest moment își prelungește până în 2038 acordul de exploatare a cărbunelui. La noi, la români, fiind mai ghiocei, veniți și ne închideți hidrocentralele pe Jiu, o dată, sub pretextul că o să moară vipera de sete, că pe acolo e drumul viperei, așa am înțeles, după ce am investit 170 de milioane de euro. Adică nu mai putem să dăm 20.000, să-i facem adăpătoare, din cupru, din alamă, cred că le putem pune și din platină, dacă ne chinuim puțin.

Eu nu am nimic împotrivă în a ne spune despre poluare și așa mai departe. Însă a vinde prostie nu este OK. Este o faptă gravă, în opinia mea. Urmăriți că v-a judecat, la vremea aceea, același complet de judecată care după patru ani a închis Cariera Roșia, tot în urma unei acțiuni Bankwatch. A retras autorizația de mediu. De ce? Poluează și asta! Ce să mai înțeleg eu atunci, dacă tu, Germania, mai deschizi o centrală, și știm foarte bine, aceasta funcționează între 35 și 45 de ani? În schimb, îți trimit ție, România, ONG-uri finanțate de mine. Veniți și promovați aceste lucruri, le puneți exact cu susul în jos. Nu este normal ce se întâmplă.

Greenpeace-ul, pe partea cealaltă, dă în judecată Termocentrala Rovinari. Să fie închisă și ea, pentru că poluează. Iar tu, România, care produceai energie de o viață, imporți energie din Ungaria.

Suntem cu toții români, am văzut cum discută acești copii (alți participanți la eveniment n.red.), habar nu au ce spun. S-a organizat aici, să avem o discuție, să vă promovați voi aceste mizerii, părerea mea. Nimeni nu se opune retehnologizării, dar când văd că SUA s-au întors în anul 1975, ca și cantitate de exploatare a cărbunelui, când observ ce face Japonia, când văd și Germania, care vă finanțează pe voi, iar tu vii la mine, la Gorj, unde avem lideri politici care nu sunt în stare să ne apere, să ne reprezinte cu demnitate, veniți să ne închideți definitiv, să nu mai producem absolut nimic.

puneai cu cuvintele tale că la Petroșani ați rezolvat marea minune: s-a închis mina Petrila și Lupeni și, spui tu, am avut acolo un potențial punct de afaceri după închiderea lor. Avem și Straja, cu potențial turistic. Te-ai auzit ce-ai spus?! Petroșani, în momentul de față, dacă țipi la intrare se aude ecoul până dincolo, crede-mă, la Hațeg. Care este potențialul ăla care s-a dezvoltat, economic, acolo? Sau ce facem cu turismul din Straja dacă nu am bani să mânânc o franzelă, mă duc să mă dau pe schiuri? Ține de foame? Îmi iau copiii la subraț și-i duc la Rânca și trăiesc fericit?

Băi oameni buni, o tranziție într-o țară, până la urmă, nu se face la modul ăsta! Suntem în momentul de față executați de o clasă politică, de 28 de ani hoață, cum bine știm cu toții, un complex energetic căpușat de fiecare guvernare, iar salvarea vine din partea voastră: să ne radă efectiv! Te-ntreb eu pe tine acum – încă o dată, nu sunt specialist în energie, dar nici dobitoc nu sunt – îmi rezerv dreptul ca la mine acasă, la mine în curte, să-mi securizez bucățica aia de pâine pe care ne-o dă nouă acest complex. Și, dacă există o soluție sustenabilă în acest moment, este să stopăm furtul din complex, în niciun caz să îmbrățișam ideile voastre, să investesc în Defileul Jiului 170 de milioane de euro, dumneata să mă închizi pe instanțe cu niște judecători – dă-mi dreptul să cred că pot fi tendențioși sau sforiți de afară și de alte grupuri de interese. Același lucru îl face Greenpeace-ul cu Termo Rovinari, același lucru îl întâmpină cu cariera Roșia… Unde ne aflăm în momentul de față? Când toată lumea produce în Europa asta, noi am devenit o colonie, o țară de consum. Bine? Deci sclavi la noi acasă.

Voi nu aveți nicio vină decât simplul fapt că aveți curajul, probabil contra cost, sunteți plătiți bine ca organizație. Și eu am asociație, uită-te bine la mine. Am primit în doi ani o sponsorizare de 20 de milioane, subsemnatul, pe asociație, și am aport de capital de 200. Nu-mi dă nimeni bani. De ce oare nu-mi dă nimeni bani mie? Credeți că, dacă mă apuc să promovez și eu aceste mizerii, scuză-mă că-ți spun, or să vină și lângă mine cei care vă finanțează pe voi? Bineînțeles, dom’le, că sunt interese!

Și, încă o dată, vă rog să-mi dați o simplă explicație în fața tuturor: de ce importă România energie din Ungaria? De unde are Ungaria energie?! Spuneți-le lor, să știe oamenii ăștia că suntem niște tâmpiți! Pe logică simplă! Deci acolo este un nor, efectiv!

Băi oameni buni, eu nu înțeleg cum aveți curajul să veniți, că aveți copii mâine-poimâine, poate nu vor beneficia de jobul pe care îl ai tu în momentul de față, poate va rămâne un simplu muritor în țara asta. Voi vă gândiți că prin ceea ce faceți în momentul de față radeți efectiv tot de pe fața pământului? Asta este strategia lor, nu a voastră, voi sunteți transmițători. Și o faceți așa relaxați, nonșalant, nu știu, ca și cum ați mânca înghețată, e ceva firesc să razi economic un județ! Venind, încă o dată, cu motive de genul: <Moare vipera de sete pe Defileu!> Ați mai auzit-o și pe-aia cu gândacul pe autostradă…

Domnule, Europa nu te vrea niciodată pe tine ca țară, dacă ești țară de tâmpiți, nu te vrea pusă la masă cu ei. Este simplu! Cu toate că ai avea tot dreptul și toate oportunitățile! Dar nu ți le oferă, cine? Clasa politică! De ce? Sunt niște sclavi! Bun? Asta este strict părerea mea. Și nu mă simt reprezentat de niciunul dintre ei. Pentru că, așa cum s-ar presupune într-o organizație sau într-o Uniune Europeană demnă, noi în momentul de față trebuia să avem deschis portul Constanța, să avem o autostradă care, veni bine, ne blochează cu broscuța galbenă, cu gândacul de Colorado, cu povești din astea nemuritoare, și noi nu reușim să fim și noi la un egal, la un tot! Pentru că așa este, domnule! Ăsta este dreptul nostru, ca cetățeni! Dacă ne vrem în UE. Dacă suntem în UE doar cu pixul, atunci avem o problemă.

Încă o dată, sunt un personaj care, da, sunt de acord cu o retehnologizare, sunt de acord cu tot ce se poate. Cu toate că, să-ți spun un lucru: am crescut pe timpul lui Ceaușescu un trimestru în Rovinari. Și aveam patine; nu-mi alunecau. Era zăpada neagră. Acum nu mai e așa ceva. Nu mai e așa ceva! Și au trecut 30 de ani de atunci! S-a învechit termo aia, dar nu știu ce i-au făcut, ce nu i-au făcut, însă nu mai e ce era odată. Bun? Iar ceea ce voi promovați, încă o dată spun, dă-mi voie să cred în proporție de 100 %, fără să-mi las nici măcar un procent ca marjă că aș fi în vreo eroare în momentul de față, sunt doar interese economice ale unor grupuri bine puse la punct care vor o Românie șubrezită definitiv! Deci nu ne ajung hoții politici care ne-au nenorocit 28-29 de ani, au venit „salvatorii națiunii”, să-mi fie cu iertare, și europenii prin toate ONG-urile trimise să ne sufoce, efectiv, economic! Ăsta este scopul lor! Și este strict părerea mea, repet! Citind, documentându-mă. Câtă nesimțire să ai tu, Ministerul Mediului din Germania, să finanțezi un ONG, tu să produci pe cărbune, dar să vii să-mi spui mie că nu am voie! Că tu, când bagi vătraiul, românule, la tine iese fum, bă! La el iese polen! Spune-mi și mie dacă tu ai un răspuns la chestia asta! Un răspuns pertinent! Nu este normal ce se întâmplă! Este cea mai mare mizerie la care am asistat în ultimii trei ani de zile, crede-mă! Să faci o investiție din banii tuturor românilor, că nu-i pe fonduri europene, până la urmă, de 170 de milioane, și tu să nu produci pe motive de genul că moare vipera de sete?!

Băi, oameni buni, avem copii, cresc mâine-poimâine, or să râdă de noi și cu…, or să zică că am fost cei mai proști din curtea școlii, vorba celor de la Paraziții, vă citez și pe limba voastră. Tu-ți dai seama în ce situație suntem, în momentul de față, puși noi? Să asistăm ca niște măscărici la fel și fel de anomalii, că, în opinia mea, sunt niște anomalii! Eliminați, oameni buni, cauza! Eliminați cauza! Mergi la complex, ați avut justiție în mâini, arestați hoții ăștia care au căpușat complexul ăsta! Puteam să retehnologizăm de 50 de ori până acum! Nu s-a întâmplat asta.

Te mai întreb ceva: ai făcut un studiu economic, un studiu de impact economic, social, asupra județului, vizavi de tot ce înseamnă exploatarea de cărbune? Dacă aveți un studiu în momentul de față, economic și social!”