ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mod de dobandire a proprietatii poate avea loc prin uzucapiune. Aceasta modalitate este definita legal ca fiind dobandirea dreptului de proprietate ca urmare a posedarii neintrerupte în perioada stabilita de lege. Uzucapiunea mai este cunoscuta sub denumirea de prescriptie achizitiva. 

Daca aveti nevoie sa demonstrati indeplinirea conditiilor care se aplica in caz de uzucapiune puteti apela la serviciile unui avocat specializat in drept civil. Vezi aici cum poti intra in contact cu un avocat drept civil pentru a putea demara actiuni legale privind uzucapiunea. 

Tipuri de uzucapiune

Exista doua tipuri de uzucapiune in care va puteti incadra – uzucapiunea de 30 de ani (de lunga durata) si uzucapiunea de 10 la 20 de ani (de scurta durata). 

In cazul uzucapiunii de 30 de ani este nevoie ca posesia sa existe de 30 de ani si sa fie o posesie utila. Nu este nevoie sa se demonstreze ca posesorul este de buna-credinta si nu este necesara existenta niciunui titlu. Uzucapiunea se invoca de catre cel care poseda, fiind necesare actul de identitate al persoanei care s-a aflat in posesia imobilului timp de 30 de ani, dovada vanzarii terenului si acte translative de proprietate. 

Celalalt tip de uzucapiune, de 10 la 20 de ani presupune existenta posesiei utile a proprietatii, care a fost intemeiata in baza unui titlu. Posesia se incadreaza in termenul legal de 10 pana la 20 de ani si este obligatoriu sa fie de buna-credinta. Se aplica termenul de 10 ani daca proprietarul de drept isi are domiciliul in circumscriptia tribunalului unde se afla imobilului, iar termenul de 20 de ani se aplica in cazul in care proprietarul are domiciliul in alta parte. 

Va fi nevoie in acest caz de existenta unui act translativ de proprietate, adica justul titlu, care sa vina din partea unei alte persoane decat proprietarul. Persoana care invoca uzucapiune trebuie sa fie de buna-credinta, adica sa fie convinsa ca a dobandit proprietate pe cale legala de la proprietar. 

Servicii avocat - uzucapiune

Se recomanda apelarea la un avocat specializat in drept civil atunci cand se doreste invocarea uzucapiunii. Un avocat va poate ajuta in tot ce tine de modalitatile prin care se pot stabili toate conditiile necesare aplicarii uzucapiunii. De asemenea, avocatul este cel care se poate ocupa direct de constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin prescriptie achizitiva. Avocatul va reprezinta in instanta in timpul demonstrarii uzucapiunii si in orice tip de litigiu ca urmare a prescriptiei achizitive. 

Probe in uzucapiune

In timpul reprezentarii de catre avocat in fata instantei va fi nevoie de mai multe tipuri de probe. Se vor aduce inscrisuri, acte translative si orice alt act care poate sa demonstreze justul titlu, atunci cand este cazul va avea loc un interogatoriu al paratului in ceea ce priveste intrarea in posesia reclamantului a imobilului in cauza. Va fi nevoie de existenta martorilor, care sunt un punct cheie in demonstrarea faptului ca imobilul s-a aflat in posesie pe tot parcursul termenului prevazut de lege, in ceea ce priveste uzucapiunea. Unde este cazul se vor face expertize tehnice imobiliare. 

Inainte de a demara orice tip de actiune legala in ceea ce priveste uzucapiunea, consultati-va inainte cu un avocat pentru a cunoaste mai bine termenii legali in care va incadrati, la ce sa va asteptati o data ce ajungeti in fata instantei si care sunt cele mai bune cai de actiune in favoarea dumneavoastra.