ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opulența maneliștilor din România, considerați de presa britanică ”staruri gypsy-pop”, ”care câștigă milioane cu versiunile lor de ganster rap”, a fost prezentată în filmul documentar ”The New Gypsy Kings”, ce a fost difuzat joi seară de postul BBC Two în cadrul emisiunii ”This World”, informează tabloidul The Sun.

”Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurență acerbă în topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din România”, potrivit The Sun. 

Un nou gen de muzică lansat de această comunitate nomadă, considerat ”o versiune de gangster rap”, câștigă tot mai mult în popularitate și, în același timp, aduce multe milioane de lire celor care interpretează aceste melodii. Însă manelele - un fel de electro-folk care sună ca muzica turcească, originară din România de la sfârșitul anilor 1980, potrivit The Sun, citat de News.ro - reprezintă un gen muzical controversat. 

Documentarul încearcă să explice acele cântece ostentative care glorifică pasiunile maneliștilor - șampania scumpă, automobilele de lux și sumele de bani ”obscen de mari”. Videoclipurile acestor cântece prezintă vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, în timp ce se laudă cu averile lor.

Cântăreții de manele pot să câștige până la 15.000 de lire sterline pe noapte dacă acceptă să cânte la o nuntă sau să susțină un concert într-un club. Cu toate acestea, muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor, afirmă The Sun, citat de News.ro.

”Au trecut de la căruțe la Ferrari-uri, de la corturi la palate”, spune un localnic în documentarul ”The New Gypsy Kings”. Alții susțin că manelele au devenit pentru mulți dintre romi ”un pașaport spre bogăție și spre un statut social înalt”. 

În pofida unor artiști din această comunitate care au ajuns celebri pe plan mondial, precum Fanfara Ciocârlia, mulți dintre cântăreții de manele se feresc de ”cultura” care înconjoară acest stil muzical. Unii dintre ei consideră că astfel de atitudini opulente distrug ”autenticitatea și spiritul” adevăratelor manele. 

Totuși, lui Adrian Minune, un bogat interpret de manele, îi place să se laude cu casa lui opulentă, înzestrată cu o piscină uriașă. Prezentându-și garderoba excentrică, manelistul spune: ”Am haine exclusiviste, pentru că, atunci când un artist se prezintă undeva, cred că el trebuie să se facă remarcat în mulțime”. 

Potrivit The Sun, averea lui Adrian Minune a fost estimată la aproximativ 70 de milioane de lire sterline. 

Un alt coleg de breaslă al acestuia a dezvăluit în același documentar faptul că sutele de mii de albume pe care le-a vândut și concertele pe care le-a susținut în Japonia și în Noua Zeelandă l-au ajutat să-și cumpere o reședință spectaculoasă, care reprezintă casa la care a visat dintotdeauna.