ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O caracteristica a multor profesii sunt conditiile de munca periculoase si daunatoare. Echipamentul selectat corect, permite reducerea riscului de accidente corporale. Pantofii de lucru sunt componentele principale ale echipamentului de protectie. Sarcina bocancilor de protectie este nu numai sa protejeze picioarele de murdarie, frig si alti factori negativi, ci si sa ofere confort maxim in timpul indeplinirii sarcinilor de munca. Modelele de bocanci de protectie ar trebui sa fie alesi, astfel incat sa nu creeze senzatii inconfortabile atunci cand esti in miscare.

Alegerea bocancilor de protectie

Atunci cand alegi bocanci de protectie, ar trebui sa fii atent atent la o multime de factori. Produsele vandute variaza in functie de tip, stil, structura si materialul din care sunt fabricate. Atunci cand cumperi bocanci de protectie ar trebui sa tii cont de conditiile de munca, perioada anului, statura angajatului, dimensiunea individuala a piciorului. Bocancii de protectie se aleg in functie de specificul muncii, deoarece se gasesc mai multe tipuri de incaltaminte de protectie. 

Pentru munca pe vreme ploioasa umeda sau pentru lucrul cu apa, este mai bine sa cumperi incaltaminte din cauciuc, care sa protejeze bine picioarele de umezeala. La alegerea incaltamintei de protectie trebuie sa tii cont de sezon. 

Pentru sezonul cald, tipurile de bocanci de protectie trebuie sa fie mai usori si in acest caz, din materiale simple subtiri. Talpa, de regula, este facuta astfel incat sa nu faca produsele mai grele. Pot fi prevazute deschideri speciale cu aerisire.

Pentru lucrari la temperaturi scazute, sunt necesari bocanci de protectie izolati cu blana sau insertii de lana si din materiale rezistente la inghet. O astfel de incaltaminte nu numai ca va proteja bine de hipotermie, dar va avea si o durata de viata mai lunga.

Este important ca lucratorul sa se simta confortabil in bocanci.  Prin urmare, bocancii de protectie trebuie sa sustina bine piciorul. In acest sens, este selectat stilul si marimea potrivita a pantofilor.

Clasificarea manusilor in functie de tipul de protectie

Nu exista un model universal de manusi de protectie potrivit pentru toate tipurile de munca. Fiecare munca are proprii factori nocivi, si, in functie de acest lucru se aleg si manusile. In functie de tipul de protectie, manusile sunt impartite in mai multe grupuri:

Protectie impotriva stresului mecanic. Manusile din acest grup sunt rezistente la abraziune, rupere, taieturi si perforatii. Pentru fabricarea lor, se folosesc materiale naturale (piele, panza) si sintetice (latex, nylon, PVC, poliuretan). Pentru a creste gradul de protectie si a extinde domeniul de utilizare, producatorii combina diverse materiale.

Protectie la temperatura scazuta. Acest grup include manusi izolate care protejeaza mainile de inghet, atunci cand sunt in contact cu suprafetele reci, precum si cand se lucreaza in aer liber iarna. Sunt confectionate din materiale rezistente la inghet (piele naturala, lana etc.). Ca izolatie se foloseste lana naturala, blana naturala sau artificiala.

Protectie la temperaturi ridicate. Manusile incluse in acest grup sunt prezentate intr-un sortiment mare. Sunt  incluse produse pentru protectia impotriva flacarii deschise, radiatii termice, la contactul cu o suprafata fierbinte, precum si produse cu protectie impotriva stropilor de metal fierbinte, scantei etc. In consecinta, pentru fabricarea unor astfel de manusi se folosesc materiale rezistente la caldura, precum si materiale cu impregnare refractara.