ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Umanitatea va consuma luni, 8 august 2016, toate resursele pe care planeta le-ar fi putut oferi până la sfârșitul acestui an. Avertismentul a fost dat de Global Footprint Network, ONG recunoscut pentru faptul că anunță în fiecare an ,,ziua în care Pământul va fi depășit" (,,Earth ovsershoot day").

Specialiștii spun că, după data de 8 august, ,,vom trăi pe datorie". Ei au ajuns la această concluzie după ce au realizat o serie de calcule, în care au luat în considerare amprenta de carbon, resursele de pescuit, totalitatea animalelor domestice crescute în gospodării, culturile agricole, evoluția pieței construcțiilor, dar și utilizarea apei, potrivit Descoperă.

În anul 2015, termenul limită a fost 13 august, zi considerată de specialiști ca fiind recordul absolut de la realizarea primei estimări, în 1970, și până acum. Atunci, data-scadentă a fost stabilită ca fiind 23 decembrie. De atunci, acest termen nu a fost depășit: în 1980 a fost 3 noiembrie, în 1990 a fost 13 octombrie, în 2000 a fost 4 octombrie, în 2005 a fost 3 septembrie, iar în 2010 a fost 28 august.

,,Efectele epuizării resurselor naturale sunt deja vizibile: lipsa apei potabile, deșertificarea, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole, despăduririle, dispariția unor specii etc. Putem trăi pe credit doar provizoriu, deoarece natura nu ne permite acest lucru", susțin specialiștii Global Footprint Network.

Emisiile de dioxid de carbon sunt considerate ca fiind principalele elemente responsabile pentru accelerarea procesului de epuizare a resurselor Terrei.

,,Ele reprezintă 60% din întreaga noastră amprentă ecologică asupra planetei", au adăugat reprezentanții ONG-ului american, potrivit Mediafax.