ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localnicii din Borlovenii Vechi, Pătaș și Prigor au umplut până la refuz Casa de Cultură din Prigor, acolo unde Agenția pentru Protecția Mediului programase dezbaterea publică privind construcția a trei microhidrocentrale pe râul Nera. Un bătrân de 86 de ani s-a ridicat de la bun început, a cerut să se întrerupă prezentarea și să se noteze că nimeni din cei prezenți în sală nu este de acord cu proiectul, căci zona este foarte importantă pentru cadrul natural, amintind de superba pădure virgină de la Izvoarele Nerei, pe care o doresc păstrată intactă. Zeci de țărani dar și ingineri, medici și alți intelectuali au luat și ei cuvântul și au transmis că, dacă Agenția pentru Protecția Mediului va îndrăzni cumva să dea acord de mediu, vor merge cu toții pentru a protesta în fața Ministerului Mediului. Demnă de consemnat a fost și poziția preotului Gheorghe Vlasie din Borloveni, care și-a mobilizat și reprezentat exemplar credincioșii, potrivit www.expressdebanat.ro.

Intenția a două societăți cu acționariat italian de a construi microhidrocentrale pe râul Nera stârnise deja ample proteste în rândul ONG-urilor de mediu, care nici nu vor să audă de asemenea construcții. O petiție lansată în ultimele două săptămâni strânsese peste 30 000 de semnături până la data dezbaterii publice.
 
Râul Nera izvorăște din Munții Semenic și se varsă în Dunăre printr-o superbă deltă, protejată de legislația de mediu ca zonă umedă și Sit RAMSAR. Nera străbate pădurile virgine, dar și Parcul Național Semenic Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița și Parcul Natural Porțile de Fier. Întregi zone și arii protejate depind în habitatele lor de cursul Nerei, fapt pentru care specialiștii cred că proiectul de construcție a unor microhidrocentrale pe Nera ar dăuna acestor habitate.