ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa de a oferi acces doar la platforma de socializare și site-urile partenere în baza proiectului Free Basics este tot mai criticată, fiind considerată colonialism digital, iar în India a fost interzisă. 

Facebook oferă utilizatorilor din 42 de țări, mai mult de jumătate din Africa, acces gratuit la internet prin intermediul telefoanelor mobile cu conexiune 3G. În India Free Basics a fost însă interzisă pe motiv că încalcă neutralitatea internetului, principiu pe baza căruia utilizatorul trebuie să aleagă fără rectricții cu cine vorbește și ce pagini de internet răsfoiește. 

Compania a fost chiar acuzată de colonialism digital, Facebook încercând să domine internetul în zonele unde îl oferă în mod gratuit prin selecția site-urilor la care au acces beneficarii, potrivit unei analize The Guardian. Temerea contestatarilor proiectului este că Facebook devine un fel de mediator între guvern și cetățean și că autoritățile pot decide ce conținut ajunge sau nu la cetățeni prin intermediul serviciului gratuit oferit de Facebook după modelul internetului cenzurat din China.