ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicaliștii din sectorul forestier au înaintat, miercuri, o petiție premierului Dacian Cioloș, prin care solicită demisiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, și a secretarului de stat pe domeniul Păduri, Erika Stanciu, potrivit președintelui Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu.

"Am înaintat astăzi o petiție primului ministru, Dacian Cioloș, prin care cerem demisia ministrului Mediului și a secretarului de stat responsabil cu pădurile, Erika Stanciu, pentru incompetență. Cu toate că am organizat o serie de proteste în ultimele luni, solicitările noastre au fost ignorate total. Necesitatea organizării mitingului de azi reiese din faptul că Departamentul Pădurilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu tratează cu suficientă considerație problematica gravă a sectorului silvic, problematică adusă la cunoștința departamentului de către organizații și specialiști de înaltă calificare, prin Federația pentru Apărarea Pădurilor. Am constatat, astfel, că, până în prezent, nu am primit nici un răspuns la solicitările, memoriile și petițiile pe care le-am înregistrat la Guvern, la minister și le-am susținut prin acțiunile de pichetare a sediului Guvernului și a sediului Ministerului Mediului atât spre finalul anului trecut, cât și în primele luni din 2016, inclusiv prin mitingul organizat în Piața Victoriei în data de 24 februarie", a subliniat Stoicescu, citat de Agerpres.

Aproximativ 1.200 - 1.300 de reprezentanți ai Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP), organizație non-guvernamentală, protestează, miercuri, în Piața Victoriei, față de situația actuală a pădurilor din România. Acțiunea de protest era programată să se desfășoare între orele 11.00 — 14.00, în fața Guvernului.

Printre revendicări se află și anularea Ordinului de Ministru prin care se împiedică participarea angajaților Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva la procesul de selecție pentru membrii Consiliului de Administrație, salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupția și furturile de lemn. Grupurile de interese sunt constituite din cei care au coordonat, condus și au executat tăierile ilegale a 400.000 ha păduri din sectorul privat și care în prezent vizează pădurile statului și lemnul pădurilor statului. 

Pentru a-și îndeplini aceste obiective, grupurile de interese:

-urmăresc obținerea unor reglementări și acte normative prin care se diminuează rolul și puterea statului în administrarea pădurilor proprietate de stat;

-creează instrumente de susținere a unor campanii de denigrare a structurilor de administrare a pădurilor statului, pentru a compromite aceste structuri, și a unor campanii de denigrare a personalului silvic, instrumente care instigă segmente de populație împotriva acestui personal;

-manipulează operatori economici împotriva structurilor de administrare a pădurilor statului;

-se implică și susțin retrocedările ilegale de păduri.

Pentru demascarea și luarea de măsuri împotriva acestor grupuri de interese, pentru salvarea pădurilor României, se solicită intervenția Președinției României, Parlamentului României, Guvernului României, Consiliului Suprem de Apărarea a Țării, organismelor anticorupție. 

Federația pentru Apărarea Pădurilor, organizație non-guvernamentală care cuprinde membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, Societatea inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Confederația Consilva, Asociația Constructorilor Forestieri din România, Asociația Pensionarilor Silvici din România și Asociația Proprietarilor de Păduri din România, are următoarele revendicări, potrivit unui comunicat:

- În Proiectul de Regulament elaborat de Departamentul Păduri nu au fost luate în considerare propunerile Federației pentru Apărarea Pădurilor, ONG reprezentativ pentru societatea civilă din sectorul silvic, având în componența sa membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, ai Societății inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Confederației Consilva, Federației Silva, Asociației Contructorilor Forestieri din România, Asociației Proprietarilor de Păduri din România, Asociației Pensionarilor Silvici din România, și, de asemenea, nu au fost luate în considerare nici propunerile Romsilva, regie care administrează și răspunde de modul de gospodărire a pădurilor Statului Român. 

Propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică nu soluționează problematica creată prin aplicarea H.G. nr. 924/2015, nu sunt create condițiile pentru continuarea activităților de exploatare a pădurilor și de prelucrare primară a lemnului la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, iar, după estimările noastre, circa 7.000 de salariați de la RNP-Romsilva vor fi concediați - salariați care lucrează efectiv în activitățile de exploatare și prelucrare primară a lemnului, cât și alte categorii de salariați de la direcțiile și ocoalele silvice ce vor fi restructurate, reorganizate sau desființate din cauza lipsei veniturilor rezultate în urma activităților de exploatare și prelucrare primară a lemnului. 

Departamentul Păduri nu ia în considerare că activitățile de exploatare și prelucrare primară a lemnului sunt necesare la Romsilva pentru obținerea de venituri ce vor fi folosite la crearea, menținerea și gospodărirea pădurilor, la lucrările de combatere a inundațiilor, alunecărilor de teren, deșertificării, eroziunii de suprafață și de adâncime a solului, venituri necesare susținerii activității celor 22 de parcuri naturale și naționale, la susținerea activității unor structuri ale RNP-Romsilva: direcții silvice și ocoale silvice. 

Proiectul de Regulament de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică elaborat de Departamentul Păduri constituie o lovitură dată RNP-Romsilva, administratorul pădurilor statului, eliminându-se Statul de la lucrările de gospodărire a pădurilor proprietate de stat și poate fi folosit de grupurile de interese în scopul de a accede la o parte din pădurile statului, la lemnul ce se recoltează din aceste păduri, de a accede la dotările, utilajele, clădirile și instalațiile Romsilvei pentru exploatarea și prelucrarea lemnului.

- Respectarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 republicată – Codul Silvic, privind acordarea unor subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe până în 30 ha pentru administrarea și paza acestor păduri. Din cauza neacordării subvențiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600 mii ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400 mii ha sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă. 

Prejudiciul creat de grupurile de interese, care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare, este (evaluându-se conform reglementărilor europene toate cele trei funcții ale pădurii: funcția economică, funcția ecologică și funcția socială) de 36.000.000.000 Euro. Conform prevederilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 2/2016 privind siguranța națională a României, nerespectarea și neaplicarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic se poate considera o inacțiune care lezează interesele economice strategice ale României și are ca efect distrugerea unei importante resurse naturale: pădurea.

- Anularea Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 610/24.03.2016 întrucât încalcă prevederile Constituției României, ale OUG 109/2011 și precizările Ministerului Justiției nr. 92091/22.12.2014, împiedicând participarea angajaților RNP-Romsilva la procesul de selecție pentru membri Consiliului de Administrație al RNP-Romsilva. Această interdicție poate fi folosită de grupurile de interese pentru a accede la funcțiile administrative de cel mai înalt nivel ale RNP-Romsilva.

- Măsuri urgente de consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, administratorul statului pentru pădurile proprietate publică a statului și a unei părți a pădurilor particulare din România, prin respectarea  atribuțiilor pe care Romsilva le are conferite prin Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, care reglementează administrarea pădurilor ca totalitate a activităților tehnice, economice și juridice și prin asigurarea managementului forestier durabil la pădurile administrate.

- Măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic susținută de grupurile de interese care au ca obiectiv facilitarea accesului la pădurile Statului Român. Prin activitatea de pază și gospodărire durabilă a pădurilor, personalul silvic a făcut dovada profesionalismului și spiritului de sacrificiu. Apărând pădurea, 4 pădurari au fost omorâți de infractorii surprinși în pădure furând lemn și 600 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave.