Giganții petrolului, costumaţi în protectori ai mediului: Promovează înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale. Aproape toată Africa ar putea rămâne în beznă

Giganţii petrolului vor să se transforme în giganţi ai gazului. Companiile energetice se deghizează în protectori ai mediului pentru a promova înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale.
E adevărat, gazele sunt mai curate decât cărbunele. Dar, de asemenea, este adevărat că atunci când extrag petrol, companiile energetice extrag şi gaz pe care trebuie să îl vândă cuiva. Şi sunt multe ţări care continuă să fie dependente de cărbune.
În luna decembrie, aproape 200 de țări vor semna un nou tratat internațional de combatere a poluării și reducere a emisiilor de carbon. Poate părea surprinzător, dar marile companii energetice par încântate de idee. Pentru că le ajută în noua lor strategie de promovare a gazului natural.
În urmă cu două săptămâni, Shell anunța că vrea să se transforme dintr-o companie de petrol și gaze într-una de gaze și petrol. Iar francezii de la Total au declarat război cărbunelui, care a devenit inamicul comun al giganților petrolieri.
Aceștia au un mesaj comun: dacă omenirea vrea să reducă poluarea, va trebui să înlocuiască energia produsă de cărbune cu energie produsă de gazul natural. Exxon, compania americană care va exploata zăcămintele din Marea Neagră alături de Petrom, susține că folosirea gazului natural a redus substanțial emisiile de dioxid de carbon din Statele Unite.
Însă, chiar dacă este o resursă de două ori mai curată decât cărbunele, gazul este totuși o sursă de poluare, iar companiile petroliere nu vor neapărat să protejeze mediul, cât vor să își extindă prezența pe o piață cu un potențial mare de creștere, arată o analiză Bloomberg, potrivit digi24.ro.
La nivel mondial, 40% din electricitate este produsă prin arderea cărbunelui. Giganții petrolieri vor ca acest segment să fie acaparat de gazul natural. Șase companii, Shell, Total, Eni, British Petroleum, BG Group și Statoil deja au trimis la ONU o scrisoare comună în care propun impunerea unei taxe pe carbon.
Taxa s-ar aplica și pe afacerile lor, însă ar lovi cel mai mult centralele pe cărbune, al căror mare avantaj este prețul redus la care obțin energia. Cărbunele este o resursă abundentă și ieftină și numai o scumpire ar descuraja folosirea sa.
Sunt însă țări care nu își vor permite să schimbe cărbunele cu gazul, din simplul motiv că nu au suficienți bani. Dacă s-ar renunța definitiv la cărbune, aproape toată Africa ar rămâne în beznă. Nici măcar China nu este pregătită să renunțe la această resursă, chiar dacă a investit masiv în ultima perioadă în construirea de centrale atomice.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Sondaj AtlasIntel: George Simion, lider detașat în diaspora. Peste 60% pentru liderul AUR în turul al doilea

11 lucruri pe care le poți face în următoarele 11 zile pentru a închide alegerile din primul tur

George Simion: ”Pe 4 mai votăm turul 2 înapoi! Ori Planul A, ori Planul B, tot îl vom pune pe Călin Georgescu în fruntea Țării”

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale și a alinia legislația românească la standardele europene

George Simion: ”Uniți suntem MEGA. Uniți suntem puternici! Avem datoria să reconstruim și să facem din nou măreț continentul nostru!”

George Simion: Este timpul să ne respectăm pentru a construi România de mâine. Participarea la dezbaterea de la Universitatea Babeș-Bolyai - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)