ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul tehnologic Google a colectat fără permisiune date medicale despre zeci de milioane de americani, a informat luni în exclusivitate cotidianul The Wall Street Journal, care a citat documente interne și surse la curent cu problema, transmite EFE, citată de Agerpres.

Colectarea datelor a făcut parte dintr-un proiect pe care Google l-a denumit „Privighetoare” (Project Nightingale), prin intermediul căruia gigantul I.T. accesează informații ale pacienților companiei medicale Ascension (Înălțarea), cu sediul în Saint Louis (Missouri), cea mai mare firmă catolică de acest fel.

Deși acordul secret era semnat de anul trecut, schimbul de date dintre Google și Ascension s-a accelerat în vara anului 2019, potrivit documentelor interne consultate de The Wall Street Journal. Acordul oferă Google acces la datele personale a zeci de milioane de americani, din 21 de state din cele 50 ale SUA. Aceste date pot conține, printre altele, diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator și registre de internare, ceea ce echivalează cu un istoric medical complet, cu nume și date de naștere ale pacienților, susține ziarul american.

Conform acestuia, nici pacienții și nici medicii nu fuseseră anunțați despre schimbul de date dintre Google și Ascension, cel puțin 150 de angajați ai companiei tehnologice având deja acces la datele personale a zeci de milioane de pacienți.

Contractul dintre Google și Ascension se încadrează în apetitul în creștere al Silicon Valley pentru analiza datelor din industria medicală, o direcție de afaceri explorată în același timp de Amazon și Microsoft, deși acestea din urmă nu au obținut încă vreun acord de dimensiunile celui reușit de Google.

Se presupune că Google utilizează datele medicale furnizate de Ascension în vederea proiectării unui nou program care, cu ajutorul inteligenței artificiale și a sistemelor de învățare automată, să poată sugera schimbări în tratamentul pacienților.

Într-un comunicat remis publicației The Wall Street Journal, Google a răspuns că proiectul său respectă legile federale privind protecția datelor medicale, urmărind „într-un final îmbunătățirea rezultatelor, reducerea costurilor și salvarea de vieți”, după cum a afirmat președintele Google Cloud, Tariq Shaukat.

În ultima perioadă, Google și alte companii tehnologice au făcut obiectul unor critici dure și investigații amănunțite din partea autorităților de reglementare, tocmai în privința volumului mare de date ale utilizatorilor pe care le gestionează și a confidențialității acestora.