ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În contextul îmbătrânirii populației și a provocării reprezentate de îngrijirea unui număr mai mare de persoane vârstnice, Guvernul Marii Britanii a anunțat sâmbătă că roboții concepuți pentru a oferi astfel de servicii ar putea fi soluția pentru asistență socială suplimentară, relatează Xinhua, ciată de Agerpres.

Guvernul britanic a lansat sâmbătă un fond de investiții în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboților capabili să ofere sprijin și servicii de îngrijire, pe fondul estimărilor că  una din șapte persoane din Marea Britanie va avea peste 75 de ani până în 2040. Noul fond va fi cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie dedicat în totalitate creării de sisteme robotice autonome și sigure pentru utilizarea publică, sarcinile pe care le-ar putea îndeplini roboții fiind să ajute persoanele vârstnice să se ridice după ce au căzut, să cheme ajutor, să livreze mâncare la ora mesei și tratament medicamentos conform orarului prescris.

„Roboții pentru îngrijire” ar putea oferi în viitor sprijin suplimentar sectorului de asistență socială în beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie, se arată într-un comunicat al Guvernului britanic.

„În prezent, sistemele autonome sunt construite în diverse industrii pentru a rezolva provocările, dar pentru a fi utilizate de către persoane trebuie să fie proiectate pentru a fi de încredere, să ofere siguranța datelor și să aibă un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente”, a afirmat un oficial guvernamental.

Guvernul britanic a investit anterior într-un proiect cu sediul în Bristol, care a dezvoltat deja prototipul robotului CHIRON. Acesta e conceput să le ofere vârstnicilor mai multă mobilitate și să îi ajute în cazul altor deficiențe specifice vârstei. Robotul ar putea îndeplini și alte sarcini, cum ar fi aducerea unei tăvi cu mâncare sau băutură și ajutarea persoanelor cu mobilitate scăzută să se ridice de pe scaun. Ultima fază a proiectului Bristol Robotics presupune testarea și verificarea siguranței roboților pentru utilizatorii finali.