ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parte a costumului popular, ia romaneasca aduce in prezent, prin elementele sale, trasaturi care  care amintesc de un trecut indepartat si ,,vorbesc” despre unitate si continuitate. Au purtat-o tracii, getii si dacii, si o poarta acum chiar si cele mai sofisticate femei, care o includ intr-o diversitate de tinute. 

In sine, o camasa lucrata in trecut din in, canepa, borangic, matase sau lana - in perioada recenta, si din panza topita sau din bumbac -  ia transmite dincolo de traditional, fiind o piesa vestimentara despre care se spune ca asigura protectie prin simboluri a caror semnificatie este magica si benefica. 

Potrivit Carminei Nitu, profesor de dansuri populare, o impatimita a tot ce tine de traditie si folclor neaos, ia romaneasca, prin valoarea pe care o are, merita un loc in patrimoniul imaterial Unesco, alaturi de scoarta (covor traditional romanesc), Martisor si colindatul in ceata barbateasca – inscrise deja in acest patrimoniu de catre Romania si Republica Moldova.

De astfel, Carmina Nitu promoveaza portul popular autentic si recomanda ca romancele sa introduca ia in cele mai diverse tinute si nu doar pe 24 iunie, data la care se sarbatoreste ,,Ziua Universală a Iei”, un eveniment recent, initiat pe facebook in 2013. Intre cele mai importante motive care sustin ca ia este un must have pentru femeia moderna, nu puteau sa lipseasca urmatoarele:

Ia este o piesa vestimentara cu un twist modern

Fara niciun dubiu, ia romaneasca este o bluza transformata de-a lungul timpului, pentru a se incadra in tendintele moderne. Au introdus-o in colectiile lor mari creatori de moda, precum Matisse si Yves Saint-Laurent, o poarta vedetele de la Hollywood si vedetele din Romania – Kate Moss, Halle Berry, Khloe Kardashian, Emma Watson, Katie Holmes, Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Teo, Inna, Mădălina Ghenea s.a.m.d – si, nu in ultimul rand, o poarta femeile care nu au statut de vedete, insa sunt indragostite realmente de frumusetea unei astfel de bluze.
Ia este o piesa vestimentara versatila

Versatilitatea iei permite sa poata fi purtata cu numeroase alte piese vestimentare – de la fuste cu note boho-chic si fuste din piele, la blugi de dama sau pantaloni din piele, pana la pantaloni scurti din denim. Cele mai atractive outfit-uri care includ ia contin piese structurate, materialele din care acestea sunt lucrate fiind mate si solide. 
Pe de alta parte, dar in aceea idee care sustine versatilitatea iei romanesti, camasa cu altita poate fi purtata in orice anotimp si la orice eveniment, fara a fi limitata de timp sau spatiu. Daca la un eveniment pretentios se poate purta o ie fina si pretioasa, la shopping sau intr-o zi comuna, poate fi potrivit de purtat o ie din panza topita sau din bumbac. 

In concluzie, acest reper identitar care defineste admirabil feminitatea, a fost redescoperit si adaptat in mod permanent pentru ca fascineaza si transmite din istoria unui popor inzestrat inca din cele mai vechi timpuri cu frumos! ,,Ziua Universală a Iei” este un motiv in plus pentru ca romancele sa poarte camasa cu altita, insa acesta nu trebuie sa fie unic pentru ca ia si portul popular in ansamblul sau reprezinta emblema identitatii nationale romanesti!