ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fotografie cu prima floare care a crescut și înflorit în spațiu a fost făcută publică de NASA și a fost preluată într-o postare pe Twitter a lui Scott Kelly, astronaut de pe Stația Spațială Internațională (ISS). Este pentru prima dată când înfloresc plante în afara atmosferei terestre. 

A fost misiunea astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale ca, timp de aproape doi ani, să cultive plante în condiții de microgravitate, iar acum, după câteva încercări nereușite, eforturile au fost răsplătite o dată cu primul buchet de cârciumărese comestibile (Zinnia elegans) înflorite în spațiu. 

"Prima floare crescută în spațiu își face debutul! #SpaceFlower #zinnia #YearInSpace".

"Aceste plante sunt foarte fragile, așa că a fost ceva mai complicat să le creștem", spune Trent Smith, manager al Veggie Project, potrivit tvr.ro.

Echipa s-a temut de câteva ori că încercările vor eșua, dar Kelly a readus la viață plantele, după ce frunzele începuseră să mucegăiască din cauza umidității ridicate. "Se pare că plantelor noastre nu le merge prea bine", spunea recent Scott Kelly. "Trebuie să îl trezesc pe Mark Watney (din filmul 'The Martian' — n.r.), care doarme în mine", glumea el.

În cele din urmă, grădinarii din spațiu și-au atins scopul — au reușit să recolteze flori comestibile. "Dacă acest lucru funcționează, vom reuși poate să ne cultivăm propriile roșii în spațiu", a adăugat el.

Dar nu este prima dată când cresc plante în spațiu. Echipa de astronauți a instalat pe ISS sistemul de plantare Veggie încă de la jumătatea anului 2014, obținând o recoltă de salată cultivată fără a utiliza pământ.