ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este pe locul trei al țărilor cu cel mai ieftin internet din lume, relevă un studiu realizat de compania Picodi.com.

În țara noastră, costul pe 100 Mb de trafic/secundă este de 8, 00 euro, mai ieftin fiind doar în Ucraina și Rusia. Frații noștri de peste Prut sunt în imediata apropiere a podiumului. Cel mai scump internet este în Africa de Sud, unde tariful este 78.96 de euro. Pe locul 2 în top este Islanda, urmată de Norvegia, Australia și Canada.

O altă statistică interesantă relevă faptul că România este țara unde poți găsi internet de calitate superioară la cel mai mic preț din lume.

„Internet de calitate superioară, adică 1 Gb/s la un preț mai mic de 20€/lună, este disponibil în Polonia, România, Republica Moldova, India, Ungaria, Letonia și Ucraina. În Rusia există, de asemenea, posibilitatea achiziționării unui internet rapid de 890 Mb/s, iar în China și Lituania – 600 Mb/s”, scriu cei de la Picodi.

Sursa citată relevă că, internetul cu o viteză de 1 Gb/s este, în multe țări, un beneficiu de lux. În 22 din 44 de țări, în care furnizorii prezintă în oferta sa acest tarif, costul lunar al unei astfel de conexiuni trece de suma de 50€. Cele mai scumpe, luând în considerare acest aspect, sunt Austria și Australia cu prețuri de 199€ respectiv 209€ pe lună. În schimb, cel mai ieftin și mai rapid internet este disponibil în România la un preț de doar 8€/lună. În Polonia abonamentul de 1 Gb/s face parte din cele relativ ieftine – 18,5€/lună.

În această cercetare s-au luat în considerare 62 de țări ale lumii, printre care țări G20, cele mai mari țări vorbitoare de limbă engleză și spaniolă și țările din regiunea fostei URSS.

După arată cercetarea, țările dezvoltate din lume nu au un acces la fel de facil la internet precum are România. De altfel, fostul și actualul candidat la Președinția SUA, democratul Bernie Sanders, remarca acest lucru încă din 2016: „Azi, oamenii care locuiesc în București, România, au acces la un internet mult mai rapid decât mare parte din SUA”.

Cum se explică faptul că țări unde cetățenii au un nivel de trai mult mai ridicat ca România au un acces mai greu la internet de mare viteză decât cei români?  De altfel, singurele țări din Vest aflate în acest top al accesibilității sunt tot cele din fostul bloc sovietic, fapt care nu poate să nu ridice semne de întrebare.

De ce este România o țară așa de deschisă? De ce nu există practic, metru de teritoriu național care nu se află în aria de acces a unui satelit sau a unei alte structuri de comunicații? 
 
România continuă acest trend, pentru că se numără printre primele țări care va implementa masiv sistemul 5G, în ciuda protestelor opiniei publice.