Atunci cand te angajezi sau iti schimbi locul de munca, indiferent de domeniul tau de activitate, va trebui sa ai si o fisa medicala pentru angajare. 

Acest document determina daca persoana care opteaza pentru un nou loc de munca, sau care isi schimba locul actual de munca, este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru prestarea activitatii in cauza. Conform legii in vigoare, angajatorul este obligat sa adauge la dosarul angajatului si o fisa medicala pentru angajare. 

Ce categorii de persoane au nevoie de o fisa medicala pentru angajare?

In concordanta cu HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, urmatoarele categorii de persoane trebui sa faca un control medical:

- Persoanele deja angajate, care isi schimba locul de munca sau care sunt detasate;

- Cei care isi schimba meseria sau profesia;

- Persoanele ce urmeaza sa fie angajate in baza unui contract individual de munca, pe o perioada determinata sau nedeterminata.

Pentru a efectua examenul medical, este nevoie ca angajatorul sa completeze pentru fiecare angajat o fisa de identificare a riscului profesional si o fisa prin care sa solicite examenul medical la angajare.

Costurile acestor investigatii sunt suportate integral de catre angajator.

In ce consta examinarea medicala?

- Anamneza: viitorul angajat este intrebat despre trecutul sau profesional (ce profesii a avut, daca a avut riscuri profesionale la locurile de munca anterioare si care a fost timpul de expunere la acestea).

- Anamneza medicala: persoana care urmeaza sa se angajeze trebuie sa ii spuna medicului de medicina muncii care sunt afectiunile de care a suferit, dar si afectiunile rudelor sale apropiate).

- Examen clinic general.

- Examene clinice de specialitate (de exemplu, consult oftalmologic si ORL) si paraclinice: analize medicale de laborator, investigatii de tipul: electrocardiograma, audiograma, spirometrie, radiografie pulmonara. Toate aceste investigatii se vor face in functie de profesia pe care urmeaza sa o detina solicitantul, sau de existenta unui factor nociv profesional.

In Codul Muncii se mentioneaza si ca salariatii care lucreaza pe timp de noapte sunt obligati sa faca un examen medical gratuit, inainte de angajare si apoi periodic. Daca acesti salariati au probleme de sanatate care au legatura cu munca de noapte, angajatorul va trebui sa ii treaca la o munca de zi.

In unele cazuri, medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie o adeverinta sau o scrisoare medicala, care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat. Este interzis prin lege ca femeilor sa li se solicite sa faca un test de sarcina la angajare.

Astfel, in urma evaluarii si a investigatiilor medicale, in baza dosarului medical, a fisei de solicitare a examenului medical la angajare si a fisei de identificare a factorilor de risc profesional, medicul specialist de medicina muncii va completa fisa medicala pentru angajare.

Ce se intampla daca nu detinem acest document?

Cadrul legislativ prezent prevede sanctiuni notabile doar angajatorului. Astfel, potrivit art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca: 1. Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor de munca. Una din masurile incalcarii acestei legi este o amenda contraventionala, ce poate ajunge chiar si la suma de 8000 de Lei!

De unde putem obtine rapid si usor fisa medicala pentru angajare?

Doar clinicile medicale autorizate pot elibera acest document. Specialistii de la StandardMed iti vor elibera fisa medicala pentru angajare in cel mult o ora si jumatate de la completarea formularelor. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews