ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul Apărării Statelor Unite ale Americii a anunțat marți, 12 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea strategiei sale în domeniul inteligenței artificiale.

Acest anunț marchează încununarea unui lung șir de demersuri ce dovedesc importanța rolului ocupat de inteligența artificială în cadrul viziunii Administrației de la Washington. S.U.A. doresc menținerea supremației americane în domeniul A.I. și se preocupă pe plan militar de creșterea competiției internaționale în domeniu, mai ales din partea unor puteri mondiale rivale precum Rusia sau China.

Anunțul Pentagonului despre lansarea primei sale strategii privitoare la inteligența artificială a fost dublat de lansarea, cu o zi înainte, a ordinului prezidențial executiv pentru menținerea supremației americane în A.I. Acest ordin e considerat fundamental atât pentru creșterea prosperității societății americane, cât și pentru întărirea securității naționale, a declarat ofițerul de presă al Apărării, alături de gl. lt. Jack Shanahan, primul director al Centrului Întrunit pentru Inteligența Artificială al Departamentului Apărării S.U.A., informează site-ul Monitorul Apărării și Securității.

Washingtonul este îngrijorat de schimbările semnificative ale mediului internațional de securitate, mai ales de interesul Chinei și Rusiei pentru creșterea investițiilor în dezvoltarea capacităților proprii de Inteligență Artificială.
Începând din 2017, alte 20 de state au asumat strategii, planuri sau bugete dedicate Inteligenței Artificiale. Între acestea se numără Canada, India, China, Japonia, Uniunea Europeană.

În aprilie 2018, Comisia Europeană a adoptat "Comunicatul privind Inteligența Artificială", având în vedere 24 de state membre + Regatul Norvegiei care "s-au angajat să coopereze în domeniul Inteligenței Artificiale". Dintre acestea nu face parte și România. Comunicatul Comisiei Europene prevede că Uniunea va depune eforturi pentru "a deveni competitivă în domeniul A.I.", astfel încât "nimeni să nu fie lăsat în urmă în era transformărilor digitale" și pentru "a fundamenta noile tehnologii pe valorile europene". Prioritățile Uniunii sunt cercetarea și dezvoltarea europeană în domeniul A.I. și capacitatea întreprinderilor mici și mijlocii de a se adapta și a adopta tehnologii bazate pe Inteligența Artificială. Este menționată continuitatea investițiilor în robotică din anul 2004 până în prezent și este asumat un angajament pentru creșterea bugetelor proiectelor cu aplicații A.I. finanțate din fonduri europene,precizează sursa citată.

Totodată, Comisia Europeană a prezentat pe 7 decembrie 2018 un plan de promovare a dezvoltării și utilizării Inteligenței Artificiale în țările membre și asociate Uniunii. Acesta propune o cooperare mai strânsă și mai eficientă și un set de acțiuni concrete: strategii naționale și un nou parteneriat public-privat în domeniu, crearea unei baze comune de date și coordonarea resurselor financiare pentru realizarea de investiții publice și private de cel puțin 20 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020, relatează Amalia Bojescu pentru Radio România Actualități.

Deși majoritatea statelor se arată optimiste cu privire la beneficiile aduse de folosirea A.I. în economie, cercetare și apărare, rămâne deschisă întrebarea asupra oportunităților și riscurilor pe care le prezintă folosirea pe scară largă a inteligenței artificiale în toate domeniile vieții. Această tehnologie, exponențial mai rapidă în capacitatea de calcul și analiză decât omul, ar putea atât să îmbunătățească nivelul de trai și muncă prin preluarea unor sarcini dificile de pe umerii oamenilor, cât și să înlocuiască total factorul uman, ceea ce ar genera o criză socială fără precedent. În domeniul militar, Inteligența Artificială ar putea spori predictibilitatea și contracararea atacurilor, cu diminuarea pagubelor în caz de conflict, însă ar putea la fel de bine să împingă omenirea spre catastrofe și sclavie.
 
Cert este că numeroase state ale lumii au început deja să organizeze sisteme naționale specifice pentru Inteligența Artificială, pornind de la premisa că aceasta va aduce beneficii majore și încercând să o încurajeze, întrețină și chiar protejeze ca prioritate de securitate națională. Dar, cum beneficiile presupun și costuri pe măsură (politice, economice, sociale), rămâne de văzut cum se vor deconta aceste costuri în lupta globală pentru supremație, într-o lume din ce în ce mai divizată și instabilă.