ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În goana după profit, marile companii încearcă să aducă internetul în zonele greu accesibile și există un număr important de oameni care nu pot avea acces la acest mijloc de comunicare.

Google a dezvoltat proiectul Loon în care urmează să lanseze câteva sute de baloane cu heliu, special echipate pentru a furniza internet în Indonezia, o țară în care aproape 200 de milioane de locuitori nu au internet, țara fiind practic un arhipelag cu 6.000 de insule locuite întinse, ceea ce face foarte costisitoare crearea unei infrastructuri convenţionale, cu fibră optică, anunță bbc.co.uk.

Mai concret, aerostatele vor prelua funcţiile stâlpilor de telecomunicaţii obişnuiţi, comunicând direct atât cu dispozitivele mobile ale clienţilor prin tehnologia 3G, cât şi între ele, transmiţând informaţiile în lanţ între o bază terestră şi utilizatori.

Baloanele vor fi poziţionate la 20 de kilometri deasupra solului, mult deasupra înălţimii la care zboară avioanele comerciale, dar în interiorul razei de acţiune a unui telefon obişnuit, care poate comunica până la 70 de kilometri. Un singur balon va asigura conexiunea la internet pentru o zonă de 40 de kilometri pătraţi, dar va trebui coborât odată la 100 de zile pentru mentenanţă şi verificări.

Indonezia este a doua locaţie în care tehnologia celor de la Google este implementată după Sri Lanka, dar de data asta este vorba de o țară mult mai mare.

Un astfel de proiect este dezvoltat și de cei de la Facebook, doar că în cazul lor echipamentele vor fi amplasate pe o dronă alimentată cu panouri solare, însă aceasta este şi mult mai scumpă decât un simplu balon cu aer cald.