ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar dacă în urmă cu aproape doi ani au promis că vor limita exportul de lemne, politicienii români au luat o hotărâre scandaloasă.

Camera Deputaților a respins marți  proiectul de lege care ar fi putut restrânge acest export, argumentând că interdicția exportului ar genera "consecințe economice negative în lanț”, deoarece industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

În raportul de respingere a legii deputații susțin că "măsurile cuprinse în proiectul de lege ar genera consecințe economice negative în lanț, afectând grav pe cei 7000 de operatori economici din industrie, dar și societățile de exploatare a lemnului și proprietarii de păduri”. Totodată, potrivit deputaților, "economia românească de mobilă și construcții nu poate absorbi decât jumătate din cantitatea de produse din lemn, cealaltă jumătate este în mod tradițional o importantă componentă a exportului românesc”.

Un alt proiect, mult mai radical, care intrezicea complet exportul de orice fel de masă lemnoasă, a fost respins de Senat în legislatura trecută.

Potrivit datelor din 2015 ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal, anual, în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei.

Holzindustrie Schweighofer din Austria este cel mai mare procesator de lemn din România.