ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a invalidat Decizia 2000/520/CE a Comisiei Europene, adoptată în temeiul Directivei 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului.

Această Decizie făcea posibil transferul de date cu caracter personal din state ale Uniunii Europene către entităţi din SUA cu mai multă uşurinţă, prin simpla adeziune a acestor entităţi la principiile "sferei de siguranţă” privind protecţia vieţii private, principii publicate de Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, entităţile fiind ulterior certificate în acest sens, potrivit reprezentanţilor casei de avocatură Muşat şi Asociaţii.

Decizia 2000/520/CE a fost însă invalidată de Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în Cauza C-362/14 Maximillian Schrems împotriva Data Protection Commissioner ("Hotărârea”) şi publicată în data de 6 Octombrie 2015. Iulian Popescu, partner în cadrul Muşat & Asociaţii spune că "impactul pe care îl va avea Hotărârea asupra transferurilor de date cu caracter personal efectuate de către operatori stabiliţi în România este încă destul de greu de evaluat, deoarece o astfel de invalidare va putea avea efecte atât în ceea ce priveşte prelucrările de date viitoare, cât şi în ceea ce priveşte prelucrările de date în curs, care se bazează actualmente pe certificările Safe Harbor pentru transmiterea datelor personale către entităţi din SUA”, potrivit macrumors.ro.