ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planeta Roșie i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. Multe legende, apoi romane și filme SF au drept cadru deșertul arid, de culoare roșiatică, al acestei planete. Pare să fie locul unde orice este posibil, iar gândurile noastre au mers acum și mai departe: vrem ca viitoarele generații de oameni să trăiască aici. Colonizarea planetei Marte ar putea deveni realitate mult mai curând decât ne închipuim: din anul 2030. Ce știm însă despre această planetă rece și uscată, care ne-a aprins dintotdeauna imaginația?

Misiunile de explorare a planetei Marte au început încă din 1960. Au fost foarte multe și, desigur, unele au devenit eșecuri răsunătoare. Altele au reușit însă și ne-au oferit imagini și informații interesante. În prezent, există 8 misiuni funcționale pe Marte, cea mai cunoscută fiind, desigur, cea a roverului Curiosity.

Dacă până acum aceste misiuni au avut ca scop explorarea planetei, acumularea de informații, cele viitoare vor fi complet diferite. NASA vrea ca după anul 2030 să stabilească aici prima colonia umană, iar compania privată Mars One vrea să realizeze acest lucru chiar mai devreme, în 2026.

În anii următori vor fi lansate multe misiuni spațiale, care vor trimite pe Marte alte sonde și roboți, pentru a pregăti terenul primilor coloniști. Anul 2020 se anunță extrem de prolific în acest sens: NASA, dar și Agenția Spațială Europeană, India, China și Emiratele Arabe Unite vor lansa misiuni spre Marte. Visul de a locui pe o altă planetă aparține de-acum întregii omeniri.

Oare vor putea oamenii să teraformeze această planetă, adică să o transforme pentru a putea fi locuită? Provocările sunt enorme, pentru că Marte ascunde foarte multe pericole. Din fericire, numeroasele misiuni de până acum au adunat suficiente informații despre Planeta Roșie, astfel încât oamenii de știință știu acum care sunt problemele cu care se vor confrunta primii coloniști.

Viața pe suprafața planetei ar putea fi imposibilă, chiar și într-un mediu controlat, pentru că sunt radiații puternice, care i-ar îmbolnăvi și chiar ucide pe oameni, după o expunere îndelungată. S-ar putea ca primele colonii să fie stabilite sub solul marțian, unde cercetătorii au descoperit că există și o mare cantitate de gheață. Aceasta le poate oferi coloniștilor apa fără de care nu ar putea trăi.

De asemenea, pe suprafața lui Marte au loc frecvent furtuni de nisip extrem de puternice, care acoperă întreaga planetă. Asta se întâmplă deoarece solul marțian este extrem de uscat și nu există apă la suprafață. Culoarea roșie este dată de prezența unor minerale foarte bogate în fier, care se oxidează în contact cu atmosfera planetei, sau ruginesc, cum se spune.

Cercetătorii cred că a existat cândva multă apă pe Marte, însă acum aceasta se mai găsește doar sub formă de gheață, în subteran. De asemenea, la polii planetei există o cantitate mare de gheață.

Pentru că Marte se află mai departe de Soare decât Pământul, este o planetă mult mai rece. Prin urmare, frigul este o altă provocare cu care se vor confrunta coloniștii. Temperaturile pe suprafață variază între +20 de grade Celsius vara și -80 de grade Celsius iarna. Atmosfera planetei este foarte rarefiată, de aceea nu poate reține radiațiile mortale emise de Soare.

Dacă oamenii vor reuși în cele din urmă să pună bazele unei colonii aici, vor avea multe de văzut și de explorat. Pe Marte se află cel mai înalt munte din sistemul nostru solar – Olympus Mons, care are o înălțime amețitoare, de peste 27 de kilometri. Tot aici se află și cea mai adâncă vale din sistemul solar. Valles Marineris are o adâncime de 10 kilometri și se întinde pe o lungime de peste 4.000 de kilometri.

Dacă vreți să vă faceți o idee despre cum va fi viața primilor coloniști pe Marte, puteți urmări seria de documentare „Marte”, care este difuzată de postul de televiziune National Geographic. Producția prezintă o misiune ipotetică pe Marte, în anul 2033, când NASA încearcă să pună bazele primei colonii umane. Iată și un detaliu interesant despre acest documentar: în film joacă și o actriță româncă foarte apreciată, Anamaria Marinca. Ea interpretează rolul unei tinere din Rusia, Marta Kamen, de profesie geolog și exobiolog, care se alătură primei misiuni umane pe Planeta Roșie.

NASA a dat publicității cele mai clare imagini cu planeta Pluto