Marte: am putea transforma Planeta Roșie în noua noastră „casă”?

Planeta Roșie i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. Multe legende, apoi romane și filme SF au drept cadru deșertul arid, de culoare roșiatică, al acestei planete. Pare să fie locul unde orice este posibil, iar gândurile noastre au mers acum și mai departe: vrem ca viitoarele generații de oameni să trăiască aici. Colonizarea planetei Marte ar putea deveni realitate mult mai curând decât ne închipuim: din anul 2030. Ce știm însă despre această planetă rece și uscată, care ne-a aprins dintotdeauna imaginația?
Misiunile de explorare a planetei Marte au început încă din 1960. Au fost foarte multe și, desigur, unele au devenit eșecuri răsunătoare. Altele au reușit însă și ne-au oferit imagini și informații interesante. În prezent, există 8 misiuni funcționale pe Marte, cea mai cunoscută fiind, desigur, cea a roverului Curiosity.
Dacă până acum aceste misiuni au avut ca scop explorarea planetei, acumularea de informații, cele viitoare vor fi complet diferite. NASA vrea ca după anul 2030 să stabilească aici prima colonia umană, iar compania privată Mars One vrea să realizeze acest lucru chiar mai devreme, în 2026.
În anii următori vor fi lansate multe misiuni spațiale, care vor trimite pe Marte alte sonde și roboți, pentru a pregăti terenul primilor coloniști. Anul 2020 se anunță extrem de prolific în acest sens: NASA, dar și Agenția Spațială Europeană, India, China și Emiratele Arabe Unite vor lansa misiuni spre Marte. Visul de a locui pe o altă planetă aparține de-acum întregii omeniri.
Oare vor putea oamenii să teraformeze această planetă, adică să o transforme pentru a putea fi locuită? Provocările sunt enorme, pentru că Marte ascunde foarte multe pericole. Din fericire, numeroasele misiuni de până acum au adunat suficiente informații despre Planeta Roșie, astfel încât oamenii de știință știu acum care sunt problemele cu care se vor confrunta primii coloniști.
Viața pe suprafața planetei ar putea fi imposibilă, chiar și într-un mediu controlat, pentru că sunt radiații puternice, care i-ar îmbolnăvi și chiar ucide pe oameni, după o expunere îndelungată. S-ar putea ca primele colonii să fie stabilite sub solul marțian, unde cercetătorii au descoperit că există și o mare cantitate de gheață. Aceasta le poate oferi coloniștilor apa fără de care nu ar putea trăi.
De asemenea, pe suprafața lui Marte au loc frecvent furtuni de nisip extrem de puternice, care acoperă întreaga planetă. Asta se întâmplă deoarece solul marțian este extrem de uscat și nu există apă la suprafață. Culoarea roșie este dată de prezența unor minerale foarte bogate în fier, care se oxidează în contact cu atmosfera planetei, sau ruginesc, cum se spune.
Cercetătorii cred că a existat cândva multă apă pe Marte, însă acum aceasta se mai găsește doar sub formă de gheață, în subteran. De asemenea, la polii planetei există o cantitate mare de gheață.
Pentru că Marte se află mai departe de Soare decât Pământul, este o planetă mult mai rece. Prin urmare, frigul este o altă provocare cu care se vor confrunta coloniștii. Temperaturile pe suprafață variază între +20 de grade Celsius vara și -80 de grade Celsius iarna. Atmosfera planetei este foarte rarefiată, de aceea nu poate reține radiațiile mortale emise de Soare.
Dacă oamenii vor reuși în cele din urmă să pună bazele unei colonii aici, vor avea multe de văzut și de explorat. Pe Marte se află cel mai înalt munte din sistemul nostru solar – Olympus Mons, care are o înălțime amețitoare, de peste 27 de kilometri. Tot aici se află și cea mai adâncă vale din sistemul solar. Valles Marineris are o adâncime de 10 kilometri și se întinde pe o lungime de peste 4.000 de kilometri.
Dacă vreți să vă faceți o idee despre cum va fi
viața primilor coloniști pe Marte, puteți urmări seria de documentare „Marte”,
care este difuzată de postul de televiziune National Geographic. Producția
prezintă o misiune ipotetică pe Marte, în anul 2033, când NASA încearcă să pună
bazele primei colonii umane. Iată și un detaliu interesant despre acest
documentar: în film joacă și o actriță româncă foarte apreciată, Anamaria
Marinca. Ea interpretează rolul unei tinere din Rusia, Marta Kamen, de profesie
geolog și exobiolog, care se alătură primei misiuni umane pe Planeta Roșie.
NASA a dat publicității cele mai clare imagini cu planeta Pluto
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Sondaj AtlasIntel: George Simion, lider detașat în diaspora. Peste 60% pentru liderul AUR în turul al doilea

11 lucruri pe care le poți face în următoarele 11 zile pentru a închide alegerile din primul tur

George Simion: ”Pe 4 mai votăm turul 2 înapoi! Ori Planul A, ori Planul B, tot îl vom pune pe Călin Georgescu în fruntea Țării”

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale și a alinia legislația românească la standardele europene

George Simion: ”Uniți suntem MEGA. Uniți suntem puternici! Avem datoria să reconstruim și să facem din nou măreț continentul nostru!”

George Simion: Este timpul să ne respectăm pentru a construi România de mâine. Participarea la dezbaterea de la Universitatea Babeș-Bolyai - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)