ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Femeile aud o multime de conceptii gresite din partea familiei si prietenilor cu privire la sarcinile lor, in special in ultimii ani, cand informatiile de pe social media si de pe internet sunt mai abundente ca oricand. Drept urmare, multe dintre gravide devin confuze si nu mai stiu ce sa creada si ce sa nu creada, ce sa faca si ce nu este bine sa faca in timpul celor 9 luni in care au in pantecele lor o noua viata.

Pentru a separa adevarul de fictiune, am facut o mica lista cu cele mai populare mituri despre sarcina:

In timpul sarcinii, trebuie sa mananci pentru doi. Desi este adevarat ca sarcina le impune femeilor o alimentatie suplimentara, niciodata nu ar trebui ca aceasta sa raspunda nevoilor calorice pentru doua persoane. Pentru a evita problemele de sanatate precum diabetul, bolile cardiovasculare si obezitatea, viitoarele mamici ar trebui sa ia doar cinci kilograme in prima jumatate a sarcinii si cate o jumatate de kilogram pe saptamana dupa aceea. Din pacate, femeile nu respecta intotdeauna aceasta recomandare. Potrivit unui raport al Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, aproape jumatate dintre femeile insarcinate se ingrasa prea mult in timpul sarcinii.

Fiecare femeie insarcinata are aceleasi simpome. Fals. Femeile pot avea simptome diferite in functie de mai multe criterii. Mai multe informatii aici despre acest mit foarte bine cunoscut.

Consumul de alimente picante in perioada sarcinii poate provoca probleme de sanatate copilului. Nu exista dovezi care sa sugereze ca alimentele picante sunt daunatoare pentru un fat in curs de dezvoltare. Singurul dezavantaj al mancarii picante este ca aceasta poate provoca arsuri la stomac, ceea ce poate fi deranjant in timpul sarcinii. Principalele alimente de care gravidele ar trebui sa se fereasca sunt bauturile alcoolice, drogurile, pestele cu continut mare de mercur, cafeaua in exces si tutunul.

Frecventa cardiaca fetala poate prezice sexul copilului. Ecografiile sunt teste necesare fiecarei femei insarcinate, deoarece au rolul de a determina anatomia fatului. Acestea trebuie realizate incepand cu cea de-a 20-a saptamana de sarcina, perioada in care se poate afla si sexul bebelusului. O atentie deosebita se acorda si ritmului cardiac al copilului, care se masoara cu testul Doppler. Ei bine, desi se spune ca acest test poate determina si sexul bebelusului, acest lucru nu este adevarat. Intr-un studiu realizat pe aproape 500 de femei insarcinate, frecventa cardiaca inregistrata in timpul unei ecografii din primul trimestru a fost comparata cu sexul determinat la ecografia din cel de-al doilea trimestru. Rata medie pentru fetusii de sex feminin a fost de 152 batai pe minut, in timp ce cea a baietilor a fost de 155 de batai pe minut, ceea ce nu este semnificativ diferit. 

Corpul unei gravide se schimba pentru totdeauna. Cu exercitii fizice si dieta, cu siguranta orice femeie care a nascut poate sa revina la forma pe care a avut-o inainte de a ramane insarcinata. Sigur, corpul oricarei persoane tinde sa se schimbe odata cu inaintarea in varsta, insa sarcina nu este un factor care schimbe forma corpului femeii pentru totdeauna. Acesta este doar un mit.

Greturile din timpul sarcinii apar doar dimineata. Din pacate, acest lucru nu este adevarat. Greturile si starile de rau din timpul sarcinii, provocate de cresterea nivelurilor de hormoni, pot aparea in orice moment al zilei. Si nu se limiteaza doar la primul trimestru, asa cum cred multi. Pot aparea pana in saptamana a 16-a. 

Gemenii apar din doua in doua generatii. Este adevarat ca, daca ai rude cu gemeni, ai mai multe sanse sa concepi si tu gemeni. Acest lucru este datorat unei gene care poate face ca femeia sa elibereze mai multe ovule in timpul ovulatiei. Dar gena de hiper-ovulatie nu sare peste anumite generatii. Se transmite de la parinte la copil, la fel ca toate genele.