Model de calcul de salariu net 2020 (P)

Fiecare persoana care lucreaza in baza unui contract de munca trebuie sa primeasca, potrivit legii, o rasplata sub forma de salariu in schimbul muncii prestate pentru angajator. Insa exista doua tipuri de salariu - brut si net - si, desi acestea au legatura intre ele, nu trebuie confundate. Daca ai nevoie de ajutor in a-ti calcula banii pe care urmeaza sa ii primesti pentru munca depusa la angajator, foloseste un calculator salariu 2020, astfel incat sa iti cunosti exact drepturile salariale, dar si obligatiile financiare pe care le ai fata de stat.
Anul 2020 va veni cu o veste buna pentru romani: salariul minim pe economie va creste incepand cu 1 ianuarie. Se pare ca salariul minim brut va fi majorat cu 7, 2% - procent obtinut luand in calcul rata anuala a inflatiei din octombrie 2019, cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana angajata si diversi factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.
Astfel, incepand cu prima zi a anului ce urmeaza, salariul brut minim pe economie va creste de la 2 080 de lei la 2 230, acest lucru insemnand o majorare a salariului minim net cu 83 de lei. Acest lucru inseamna ca, daca in acest moment salariul pe care il primesti in mana este de 1 263 de lei (adica minimul pe economie), incepand cu anul viitor vei primi 1 346 de lei.
Ce este salariul net
Salariul net reprezinta banii primiti "in mana" lunar de catre angajat, intr-o transa sau doua, si oferiti de catre angajator. Aceasta suma neta se obtine dupa ce din salariul brut se scad taxele si impozitele datorate statului de catre angajat si angajator.
Ce este salariul brut si care sunt taxele datorate statului
Salariul brut este suma care include atat banii pe care urmeaza sa ii primesti "in mana", adica salariul net, cat si taxele si impozitele ce vor intra in contul bugetului de stat. O parte dintre aceste taxe sunt platite de tine, ca angajat, iar o alta parte de catre angajator.
Prima taxa pe care o datorezi statului ca angajat reprezinta 10% din veniturile tale si poarta numele de taxa pe venit. Aceasta se scade din salariul brut, alaturi de contributia la pensie (CAS) si contributia la sanatate (CASS).
Taxele datorate de angajator statului cuprind achitarea contributiei asiguratorii pentru munca (CAM), in valoare de 2,25%. Aceasta include:
Fondul unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
Bugetul de stat intr-un cont distinct;
Bugetul asigurarilor pentru somaj;
Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Asadar, majorarea salariului brut minim pe economie implica si o valoare mai mare a taxelor catre stat, acestea fiind calculate ca valoare procentuala.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect
Recomandările noastre

Poziția senatorului Claudiu Târziu și a soției sale Adela Ioana Grăjdeanu Târziu cu privire la Taberele și Cursurile de Mindfulness de la Casa cu Rost: COMISARII ORTODOXIEI. Pentru toți "creștinii" și cretinii care mint cu nerușinare și inventează

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)