ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motorul de căutare Google este cel mai utilizat mijloc de a accesa informațiile dorite. Deși acesta este la îndemâna oricui și este relativ ușor de folosit, mulți utilizatori nu știu faptul că există un set de reguli care facilitează și mai mult găsirea informațiilor corecte în timp optim.

Deseori, atunci când utilizatorul introduce o frază în motorul de căutare, acesta pierde din timpul său prețios, căutând informația necesară pe alte numeroase site-uri.

Conform site-ului fasingur.info există nouă reguli care vă vor ajuta să găsiți ceea ce vă interesează pe Google într-un timp foarte scurt.

1. Găsește fraza concretă cu ajutorul ghilimelelor

Dacă cunoști o frază exactă din textul pe care-l cauți, pune-l între acest tip de ghilimele – ” ". Fraza, sintagma sau cuvântul dintre ghilimele te va ajuta să găsești paginile unde sunt exact aceste cuvinte.

Exemplu: ”muzee din București".

2. Găsește cuvântul lipsă din citat

Ai uitat un cuvânt dintr-un citat? Pune citatul între ghilimele, iar cuvântul ce lipsește înlocuiește-l cu o steluță – * – și urmează să găsești întregul citat.

Exemplu: ”capace de *".

3. Găsește texte cu oricare dintre cuvintele propuse

Enumeră cele mai potrivite cuvinte pentru textul tău, despărțindu-le nu prin virgulă, ci prin slash vertical – |. Google va căuta orice document care va conține oricare din cuvintele propuse.

Exemplu: modă|culori|model|trend.

4. Găsește îmbinări de cuvinte din aceeași propoziție

Pentru aceasta, între cuvinte trebuie pus operatorul „ampersand”, adică semnul &. Dacă unești cuvintele cu ampersand, Google va găsi documentele, unde aceste cuvinte sunt conținute în aceeași propoziție.

Exemplu: Monumentul lui Ștefan cel Mare & Pușkin.

5. Cum să găsești un document care conține un anumit cuvânt

Pune înaintea cuvântului semnul plusului fără ca să-l desparți de lacună. De asemenea, poți include și alte cuvinte care crezi că sunt relevante căutării.

Exemplu: Monumentul lui Pușkin + bulevard.

6. Șterge cuvintele pe care nu dorești să le vezi în rezultatele căutării

Deseori, în timpul căutării informației, pe lângă cuvintele introduse apar și alte cuvinte-cheie care nu sunt necesare utilizatorului. Acesta poate să le șteargă, punând în căutare cuvântul cu semnul minus înaintea sa. Astfel, pot fi excluse chiar câteva cuvinte.

Exemplu: Mumiy Troll book -rock -lagutenko -band.

7. Cum să cauți pe un anumit site

Cel mai potrivit pentru această funcție este operatorul „site:”. Dacă-l incluzi în motorul de căutare, după el pui site-ul pe care crezi că trebuie de căutat informația.

Exemplu: Constituția RM site:lex(dot)justice(dot)md.

8. Cum să găsești documente de un anumit tip

În acest caz te ajută operatorul „mime:”. În căutare, include „mime:” și tipul de document pe care-l cauți, spre exemplu doc sau pdf.

Exemplu: cerere pentru stimulent de inserție:pdf.

9. Cum să cauți informația într-o limbă anumită

Operatorul „lang:” te va ajuta, iar apoi indici abrevierea la limba în care îți dorești documentul.

Exemplu: tatuaje cu henna lang:fr.