ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uitați tot ce știați până acum despre muzee! Dacă atunci când vă gândiți la un muzeu vă vine în minte automat imaginea unei clădiri reci, plină cu exponate vechi și prăfuite, slab luminate, trebuie să știți că se poate și altfel. 
În timpul unei scurte excursii în Varșovia, am vizitat Muzeul Frederic Chopin.
 
La început nu m-a atras prea mult ideea, dar ceva mi-a stârnit curiozitatea: broșurile turistice erau pline de prezentări laudative la adresa lui. Scriau ca este printre cele mai moderne muzee din Europa, amenajat modern și dotat cu tehnologie de ultimă oră. Cum pentru mine ideea de muzeu nu s-a asociat niciodată cu cea de high-tech, am decis că trebuie să-l văd neapărat, cu ochii mei. Iar realitatea mi-a întrecut toate așteptările.

Aparent, un muzeu dedicat unui compozitor, fie el și Frederic Chopin, poate fi destul de plictisitor pentru publicul de rând, care, să zicem, nu este pasionat de muzică clasică și nici un bun cunoscător al domeniului. Ce am putea vedea într-un asemenea muzeu? Câteva partituri vechi, instrumente muzicale și probabil fotografii de epocă ale compozitorului alături de prieteni și familie...
 

Așa gândeam în clipa în care am trecut pragul Muzeului Chopin din Varșovia. Am fost uluită să văd că este într-adevăr unul dintre cele mai moderne muzee din lume. Totul este gândit interactiv, pentru a implica vizitatorul cât mai mult în atmosfera acelei vremi, dar folosind tehnologie de ultimă oră, 3D. Astfel, am avut ocazia să ascult muzica lui Chopin la căști, în timp ce răsfoiam o carte digitală, cu imagini tridimensionale care se schimbau la o simplă apăsare a unui buton virtual.
 

Tot digital poate fi consultată biografia lui Chopin, fiecare vizitator putând alege capitolele care îl interesează și despre care vrea mai multe informații. Cu un card magnetic, prin care se face și accesul în interiorul muzeului, am cerut să aflu detalii despre copilăria compozitorului și despre ultimele lui clipe de viață, alături de cei dragi. Am sărit peste informațiile care nu mă interesau, cu un simplu click pe ecranul panoului.
 

O hartă interactivă, care acoperă complet tavanul și podeaua holului, m-a purtat pe urmele compozitorului, prin mai multe țări din Europa. Era suficient să apăs pe numele unui oraș ca să aflu totul despre viața și activitatea compozitorului în locul respectiv.

Pe pereții din interiorul muzeului erau proiectate concerte cu muzică de Chopin, fotografii și secvențe din filme despre viața lui. Chiar dacă amenajarea muzeului duce cu gândul mai curând la un episod din Star Trek decât la viața unui muzician de acum două secole, atmosfera de epocă nu s-a pierdut. Mai multe piese de mobilier atent recondiționate, un pian și alte obiecte personale reconstituie în câteva locuri din muzeu scene din viața artistului. 
Copiii nu sunt nici ei neglijați la muzeu. Au camera lor, unde se pot juca în timp ce ascultă muzică de Chopin, sau pot sări și țopăi pe diferite note muzicale, dând astfel naștere unor compoziții proprii.
 

Nu am idee cât a costat această reamenajare a muzeului Chopin, care s-a făcut destul de recent. Cu siguranță a fost o investiție foarte mare, sau poate autoritățile poloneze au reușit să facă rost de tehnologia de ultimă ori obținând sponsorizări de la diferite companii de profil. Cert este că nu s-a mers pe ideea recuperării cu orice preț a investiției. Un bilet de intrare pentru un adult costă numai 22 PLN, echivalentul a 30 de lei, iar duminica intrarea este gratuită.
 

Muzeele de acest fel sunt cel mai bun îndemn pentru a-i atrage pe oameni spre cultură, spre cunoaștere. Mai ales pe tineri. În București, Muzeul Grigore Antipa a făcut un efort demn de laudă din acest punct de vedere și a înțeles cât de mult contează ca un muzeu să fie amenajat modern, atractiv și interactiv. Din păcate însă, cele mai multe muzee de la noi nu pot face deocamdată acest important pas înainte.