ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Probabil că ați observat deja faptul că îl ultima vreme s-au schimbat puțin condițiile în ceea ce privește plata cu cardul. Lucrul acesta se întâmplă pentru că, începând cu 14 Septembrie 2019, Guvernul a aprobat o serie de normative ce sunt menite să ofere o mai bună protecție a datelor personale și a fondurilor cetățenilor români.
În articolul de față, dorim să vă prezentăm care sunt schimbările aduse, de ce au fost ele implementate și cum ne vor afecta atunci când efectuăm plăți cu cardul bancar.

De ce a fost necesară adoptarea noilor amendamente

Conform Directivei 2366/2015 și a Prevederilor 389/2018 a Parlamentului European, toate statele membre au fost obligate să adopte o serie de măsuri, prin intermediul cărora să se ofere o securitate mai mare utilizatorilor de carduri din întreg spațiul Uniunii Europene.

Directiva poartă și denumirea de PSD2 (o abreviere a termenilor Payments Services Directives), iar Prevederile oferă câteva explicații tehnice menite să reglementeze aplicarea unor standarde sigure și deschise de comunicare. Ambele au fost puse în aplicare începând cu mijlocul lunii septembrie a anului trecut.
Așadar, indiferent dacă vorbim despre carduri de credit ori de debit, începând cu data de 14.09.2019, modul de funcționare al acestor instrumente de plată a fost modificat.

În continuare vor fi enumerate aceste modificări:

Modificări privind plata cu cardul online

Principala schimbare în ceea ce privește plata cu cardul online ține de necesitatea introducerii unui al doilea cod, pe lângă cel standard, 3D Secure, pe care îl primim prin SMS.

Așadar, atunci când vom vrea să efectuăm o tranzacție pe internet, va trebui ca în primă fază să introducem codul 3D Secure, după care vom fi întâmpinați de un mesaj care ne va cere să introducem o a doua parolă.
Aceasta din urmă este o parolă statică, ce nu se schimbă și care este setată automat ca ultimele patru cifre din Codul Numeric Personal al titularului de cont, ori ultimele patru cifre ale pașaportului, în cazul celor care nu au CNP.

Cu toate că normativa va face ca plățile online să fie ceva mai laborioase, nu putem să nu fim de acord cu schimbările aduse. Orice creștere a gradului de securitate, scade posibilitatea de fraudare a conturilor personale. Ceea ce este lăudabil.

Modificări privind plățile contactless

Tot în același context au fost adoptate și o serie de reguli noi privind plățile contactless – acele plăți ce se efectuau prin simpla apropiere a cardului de cititoarele POS, pentru care nu era nevoie să introduci un cod PIN, dacă tranzacția era mai mică de 100 lei.

Ei bine, conform PSD2, în prezent nu vom mai putea efectua mai mult de cinci astfel de tranzacții consecutive, fără să fie nevoie să introducem PIN-ul. Cu alte cuvinte, indiferent de valoarea achizițiilor pe care le vom efectua, după a cincea plata consecutivă, ni se va cere automat codul de securitate de patru cifre.

Din nou, suntem foarte încântați de aceste modificări. Da, suntem siguri că pe unii dintre clienți îi va deranja faptul că vor trebui să introducă PIN-ul, dacă au de efectuat mai multe tranzacții consecutive.

Dar haide să ne gândim la următorul scenariu, care era posibil în trecut: ne pierdeam cardul, care era găsit de către o persoană rău intenționată. Până ne dădeam noi seama de dispariția plasticului, respectivul individ ar fi putut efectua zeci sau poate chiar sute de plăți contactless mai mici de 100 lei, golind efectiv contul bancar.
În prezent, nu putem pierde mai mult de 500 lei prin această tactică. Așadar, este un plus de securitate bine venit.

Concluzii 

Cu toate că modificările amintite se poate să încetinească și să îngreuneze puțin procesul de plată atât în mediul online, cât și în magazinele fizice, suntem siguri că noile reguli impuse sunt unele de bun augur. Ele nu au alt scop în afară de acela de a oferi un grad de securitate mai ridicat în ceea ce privește plata cu cardul.