ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din țări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. 

Curioși să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania ei sună înapoi. Fără să știe că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât niște escroci care utilizează numere cu suprataxă.

„Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârșitul lunii cu factura încărcată. 60 și ceva de euro în plus”, spune Ionuț Tudorache.

„Mi-am dat seama că este un robot telefonic, în niciun caz nu vorbea în engleză și am închis. Am încercat încă o dată să sun, era ocupat”, adaugă Ionuț Tudorache.

Nu este singurul păcălit. Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania și așa mai departe.

„Apelul poate veni din Africa de Sud și atacatorul poate să fie undeva din SUA și apelul să fie redirecționat din Statele Unite către Africa de Sud și apoi către România”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Cei păcăliți sunt buni de plată. Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească și nici măcar poliția nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor.

„Sunt niște infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locații din lume. Ei pot atașa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirmă Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Dacă veți primi un un beep, cum am primit și eu de pe un număr de Tunisia. Nu vă grăbiți să sunați înapoi. Dacă cineva răspunde, veți putea fi taxat chiar și cu 60 de euro pe minut.

Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piața neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

„Foarte multă lume își pune număr de telefon pe rețele de socializare”, spune Liviu Arsene - specialist securitate cibernetică.

O altă soluție: instalați aplicații care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiți un apel-problemă.