ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apple și-a făcut multă publicitate cu privire la atenția pe care o acorda securității datelor și a confidențialității utilizatorilor. Criptarea asigură securitatea datelor, atâta timp cât vă protejați dispozitivele cu o parolă, un PIN, o amprentă digitală sau o identificare facială. Nimeni nu ar trebui să poată accesa conținutul iPhone-ului tău fără să aibă acces la parola ta și de aceea FBI a încercat să forțeze Apple la începutul anului 2016 să îi dea acces într-un iPhone aparținând agresorului din cazul San Bernardino.

În cele din urmă, FBI a renunțat pentru că a descoperit că ar putea folosi serviciile unui terț pentru a accesa un iPhone protejat prin parolă. Cu alte cuvinte, cineva a găsit un backdoor în software-ul Apple și a reușit să-l folosească pentru a accesa conținutul iPhone-urilor criptate. Revenind în 2018 - se pare că există încă un backdoor similar și orice iPhone criptat inclusiv un iPhone X poate fi deblocat, informează site-ul bgr.com.

Aparatul din următoarea imagine arată ca un Apple TV, dar este, de fapt, un gadget care poate decripta iPhone-urile. Se numește GrayKey, detaliat mai întâi într- o postare pe blogul Malwarebytes , și are două cabluri Lightning.

 
Două telefoane pot fi conectate simultan timp de aproximativ două minute. După deconectare procesul de spargere începe. Totul se întâmplă la telefon. Un anumit soft se încarcă în telefon  prin intermediul dispozitivului GrayKey. Softul va identifica parola. După un timp , iPhone-ul va afișa un ecran negru care conține parola necesară pentru deblocarea telefonului. 

Compania care produce aceste cutii se numește Grayshift și pretinde că și telefoanele „disabled” pot fi deblocate.
 

După obținerea parolei, conținutul complet al telefonului este descărcat pe dispozitivul GrayKey.
Următoarea imagine arată că niciun iPhone nu este sigur. Un iPhone X care rulează iOS 11.2.5 a fost spart folosind același hardware.
 
 
Malwarebytes explică faptul că GrayKey vine în două versiuni, o varianta de 15.000 de dolari care necesită o conexiune la internet și este blocată într-o singură locație (geofenced) și un model de 30.000 de dolari permite să fie utilizat fără o conexiune la internet și puteți să mutați dispozitivul oriunde doriți.

Grayshift a fost înființată în 2016 și vinde dispozitivul agențiilor de aplicare a legii. Dacă acest raport este corect și gadgetul se poate sparge ultima versiune de iOS, nici măcar nu mai contează. Contează doar faptul că cineva a găsit o modalitate de a ocoli criptarea Apple, un backdoor care poate fi exploatat, iar companiei Apple nu i-au fost de ajuns aproape doi ani ca să producă un patch.

Atâta timp cât numai organele de drept utilizează aceste dispozitive, nu trebuie să vă îngrijorați prea mult. Dar, dacă este obținut de persoane rău intenționate, GrayKey poate fi folosit pentru a spiona oamenii. Și vă puteți imagina cât de fericite sunt regimurile totalitare care știu că pot spiona pe iPhone-urile criptate. Iarăși, dispozitivul ar putea ajuta hoții iPhone să reseteze iPhone-urile furate care sunt blocate cu parolă și apoi să le vândă.

Este de la sine înțeles că este foarte puțin probabil ca Apple să construiască acest backdoor în iOS. Și dacă s-ar fi întâmplat, nu vom ști niciodată că există un asemenea backdoor în mod oficial. Acesta este rostul unui backdoor – sa fie secret. Dar faptul că cineva care nu avea legatură cu Apple a reușit să descopere această vulnerabilitate dovedește, încă o dată, de ce astfel de vulnerabilități nu ar trebui să fie construit în dispozitive criptate. În cele din urmă, cineva le va găsi.