ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce le lăsăm copiilor noștri? Munții dezbrăcați de păduri, terenuri agricole transformate în deșert, aerul irespirabil și apele pline doar de gunoaie. O țară în care pământul arabil aparține, în mare parte, străinilor care l-au cumpărat. Nu ne gândim la asta. O fac copiii, în locul nostru. Iar vocea lor ar trebuie să ne trezească și să ne determine să trecem la fapte. Ca să mai salvăm ceva, cât încă se mai poate. Ne-o cer copiii noștri!

Autorii acestui articol sunt: Vasilescu Arina, Vlădescu Dyana, clasa a VII-a D (13 ani) - Școala Nr. 150 București. Profesor coordonator: Corina Kodjabashija
 
Automobilele sunt unele dintre cele mai folosite mijloace de transport atât la noi în țară, cât și afară.
În România, automobilele datează încă de la sfârșitul anilor 1800, fiind viitoare inamice ale mediului înconjurător, ale ecologiei. Primele vehicule de transport din România datează din 1895, când pe străzile Bucureștiului circulau două vehicule realizate de o companie fraceză, numită Gardner - Serpollet. Acestea erau mașini cu motor pe abur sub presiune. Chiar dacă nu erau atât de complexe ca cele din zilele de astăzi, acele autovehicule nu dăunau mediului atât de mult, în comparație cu exemplarele acestui secol.

Astfel, în ultimii ani mașinile au devenit adevărate poluante ale aerului, având o contribuție de aproximativ 40%.
 
Spre deosebire de România, conform concepției unui renumit ecologist britanic, automobilele nu prezintă o poluare atât de mare, precum mersul pe jos. Britanicul Chris Goodall a publicat în Times un studiu care răstoarnă întregul sistem de valori ale mediului cunoscute până acum. Goodall a recalculat emisiile de dioxid de carbon ale unei persoane care merge la magazin să cumpere alimente în comparație cu cele ale unei persoane care face același lucru, dar cu mașina. Ei bine, surpriză!

Totul pornește de la faptul că noile tehnologii de producere a alimentelor consumă foarte multe resurse, emisiile de CO2 fiind direct proporționale. Iată cum explică omul de știintă britanic întregul sistem de calcul: 
- O mașină medie din Marea Britanie condusă pe o lungime de trei mile (4,8 kilometri) aruncă 0,9 kilograme de CO2 în atmosferă. În schimb, o persoană care merge pe jos consumă în jur de 180 de calorii. Înlocuirea acestor calorii necesită 100 de grame de carne de vită, de exemplu, la producerea căreia se emit 3,6 kilograme de CO2. Adică de patru ori mai mult decât scoate o mașină.
Astfel, acesta susține faptul că nu automobille sunt inamicele mediului, cât omul în propria-i persoană.
Mai mult, demonstrația britanicului continuă: 
- Un tren care funcționează cu motoare Diesel este de două ori mai poluant decât mașina pentru o familie. 
- Pungile din hârtie fac mai mult rău mediului decât cele din plastic, din cauza cantității de energie de care acestea din urmă au nevoie, pentru a fi produse și transportate.

Totuși, chiar dacă, conform teoriilor lui Chris Goodall, mașinile nu mai par atât de rele, ele încă fac parte din lista lucrurilor care dăunează planetei.

Pentru a micșora procentul participarii autoturismelor în aceste procese neecologice, noi propunem câteva idei:

- Mersul cu bicicleta ar fi un mod minunat de a proteja natura. Ca exemplu, vă dăm Japonia, țara soarelui-răsare, care are o infrastructură de invidiat la nivel mondial. Având o suprafață de aproximativ 400.000 de kilometri pătrați, micuțul arhipeleag de insule adăpostește peste 128.000.000 de suflete. Pentru ca fiecare persoană să ajungă sigur și rapid la destinație, rețeaua de transport chiar este luată în serios de către autorități (indiferent dacă vorbim de avioane, trenuri, vapoare, autoturisme sau biciclete). 
Iar pentru a dovedi încă o dată avansul tehnologic pe care îl are Japonia față de restul țărilor, vă putem spune că aceasta are parcări subterane special amenajate pentru oamenii care aleg a se deplasa cu bicicletele.

- Oprirea motorului, nelăsându-l să meargă în gol, indiferent de durata staționării, în cazul în care nu puteți renunța la mașină, iar viața dumneavoastră depinde de aceasta.

- Folosiți transportul în comun ori de câte ori este posibil și accesibil.

- Evitați călătoriile inutile.
 
Din cele prezentate, rezultă cu claritate necesitatea găsirii și a altor soluții pentru reducerea poluării autoturismelor, care au o contribuție importantă în poluarea globală.