ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi dragoni-de-mare rubinii – animale marine foarte rare – au fost văzuți pentru prima dată în mediul lor natural. Ei au fost filmați timp de 30 de minute în apele adânci din vestul Australiei. Astfel, oamenii de știință au obținut noi informații despre anatomia și comportamentul lor.
 
Imaginile au fost obținute în aprilie 2016, cu ajutorul unei camere  video comandate de la distanță, care a filmat la o adâncime de peste 50 de metri, în Arhipelagul Recherche.
 
Astfel, pentru prima dată, dragonul-de-mare rubiniu a putut fi văzut în sălbăticie, nu doar ca exponată rară de muzeu. Această reușită deosebită le aparține cercetătorilor de la Universitatea Australiei de Vest, Muzeul Australiei de Vest și Institutul de Oceanografie Scripps.

 
Micuțele animale sunt înrudite cu o specie mult mai cunoscută: căluțul-de-mare. Ambele specii sunt animale marine foarte delicate și grațioase, dar și rar întâlnite, pentru că trăiesc la o adâncime foarte mare.

Până acum, oamenii de știință cunoșteau dragonul-de-mare rubiniu doar prin trei exemplare păstrate la Muzeul Australiei de Vest. Specimenele au o vechime de peste o sută de ani și inițial fuseseră identificate greșit, ca aparținând unei alte specii de dragon-de-mare. 

Culoarea specifică, roșu rubiniu, ajută acest animal să se camufleze bine în mediul întunecat din apele foarte adâncime, unde predonimă plantele marine de culoare roșie.

Dragonul-de-mare rubiniu (Phyllopteryx dewysea) este a treia specie cunoscută de dragoni-de-mare, alături de dragonul-de-mare comun și dragonul-de-mare cu frunze. A fost identificat ca specie separată abia în anul 2015. Este un pește marin din familia Syngnathidae, din care face parte și căluțul-de-mare.

Dragonul-de-mare rubiniu trăiește în apele adânci ale Australiei și se bazează pe camuflaj pentru a se proteja de răpitori. Se hrănește cu mici crustacee și cu zooplancton.

Ca și în cazul căluțului-de-mare, la această specie masculul este cel care poartă ouăle până când eclozează. Femela depune icrele într-un fel de „buzunar” aflat sub coada masculului. El le fecundează și le protejează timp de o lună, până când ies puii. Un dragon-de-mare are doar 15 cm lungime și trăiește aproximativ 6 ani.