ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tragedia de la Caracal determină Guvernul să ia mai multe măsuri pentru îmbunătățirea sistemului unic de urgență 112, iar identificarea posesorilor cartelelor prepay este doar una dintre acestea. Executivul a adoptat, marți, ordonanța de urgență care permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează 112, majorarea amenzilor pentru cei care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență, precum și cumpărarea cartelelor prepay condiționată de identificarea utilizatorului, informează România Actualități.

Cartelele prepay vor putea fi achiziționate de la 1 ianuarie 2020 doar dacă persoanele interesate vor prezenta un act de identitate. Chiar și cei care posedă deja o cartelă prepay anonimă vor fi nevoiți să își declare identitatea până la 1 septembrie 2020.

„Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgență, prin acest act normativ se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identitate”, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Executivului. 

Ordonanța de urgență adoptată marți de Guvern prevede și înăsprirea sancțiunilor pentru apelarea nejustificată sau falsă a numărului unic de urgență.

„Cuantumurile amenzii aplicate au fost majorate, minimul a fost majorat de la 500 de lei la 1.500 de lei, iar maximul, de la 1.000 la 5.000 de lei”, a mai declarat Nelu Barbu.