ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii în securitate au descoperit un nou tip de Android adware (program care afişează reclame la rularea acestuia), care se poate camufla în unele dintre cele mai populare aplicaţii, cum ar fi WhatsApp şi Facebook. Mai mult de 20.000 de aplicaţii sunt vizate de acest adware şi, o dată încorporat, este aproape imposibil de eliminat.

Acest adware poate apărea ca una dintre aplicaţiile legitime, care sunt extrem de populare în rândul utilizatorilor de Android şi care pot fi descărcate din magazinele de tip "app". Multe dintre aceste aplicaţii sunt pe deplin funcţionale, dar ele ascund un secret urât, deoarece adware-ul se încorporează în sistemul de operare.

Firma de securitate Lookout Security Tech anunţă pe blogul său că singura modalitate de a scăpa de adware este de a cumpăra un nou dispozitiv, revenirea la setările din fabrică fiind ineficientă. "Adware, care în mod  tradiţional este folosit pentru a împinge agresiv reclame, devine acum un cal troian sofisticat. Aceasta este o nouă tendinţă de adware şi una alarmantă", scrie Lookout, care prezice că, pe viitor, problema securităţii dispozitivelor Android se va acutiza.

Până în prezent, cele mai afectate ţări de acest tip de adware sunt SUA, Germania, Rusia, Mexic, Jamaica, Brazilia, Iran, Sudan, India şi Indonezia.