ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de persoane au protestat duminică, la Dudeștii Vechi din Timiș, față de ridicarea aici a primei sonde de explorare petrolieră din județ de către compania NIS Petrol, oamenii declarând că le este teamă să nu fie căutate gaze de șist.

Activiști de mediu, dar și localnici s-au adunat în jurul orei 17.00 în fața Primăriei din localitate, afișând bannere cu mesaje precum "Stop fracking, respect earth" sau "Nu vă fie frică, Dudeștiul se ridică", "Corupția ucide" și "Nu vrem sonde la Dudeștii Vechi".

Potrivit organizatorilor, protestul a avut loc în contextul în care lângă localitate se va ridica prima sondă de explorare a zăcămintelor petroliere și de gaze din județul Timiș, investiția fiind făcută de NIS Petrol.

Activiștii susțin că aceasta ar căuta, de fapt, gaze de șist:

"Protestăm față de ridicarea primei sonde petroliere din județul Timiș pentru explorare la Dudeștii Vechi. (...) Fiind la mare adâncime, bănuim că se vor exploata gaze de șist și noi ne opunem. Vrem să facem agricultură, nu fractură", a declarat, potrivit Mediafax, Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii protestului.

Din fața Primăriei protestatarii au plecat în marș pe străzile din localitate. Protestul nu a fost autorizat, organizatorii trimițând doar o informare Jandarmeriei și Prefecturii. Protestatarii au fost păziți de un număr mare de forțe de ordine, care au informat organizatorii că vor fi amendați dacă mai continuă acțiunea.

Într-un comunicat transmis recent de NIS Petrol, compania asigura locuitorii din Dudeștii Vechi că utilizează metode de explorare tradiționale, fracturarea hidraulică nefiind luată în calcul.