ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parcul Național Plitvice este unul dintre cele mai vechi rezervații de acest fel din sud-estul Europei. Fondat în anul 1949, face parte acum din patrimoniul mondial UNESCO și este vizitat anual de peste 1 milion de turiști. Biodiversitatea și peisajele întâlnite în rezervația naturală sunt de-a dreptul uimitoare.

Rezervația Plitvice se află în Croația, aproape de granița cu Bosnia și Herzergovina, într-o zonă muntoasă. Se întinde pe o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați, în partea de sud a munților Mala Kapela. Parcul național începe de la o altitudine de 450 metri și ajunge până la 1280 metri. Peisajele pe care turiștii le pot admira sunt foarte diverse, de aceea peste 1 milion de vizitatori ajung aici în fiecare an.

Plitvice cuprinde nu mai puțin de 16 lacuri naturale, numeroase cascade și păduri virgine cu floră și faună extrem de bogate. Regiunea este și un prețios punct de studiu pentru botaniști și zoologi. Aici trăiesc inclusiv plante carnivore foarte rare, precum Drosera rotundifolia, Pinguicula vulgaris și Utricularia minor. Turiștii sunt sfătuiți să le privească de la distanță. De altfel, există reguli foarte clare, pe care fiecare vizitator trebuie să le respecte.
Traseele sunt bine marcate în parc și este ușor pentru turiști să ajungă în zonele care îi interesează mai mult: la lacuri și cascade sau în pădurile din munți. Prețul unui bilet de intrare în rezervație este în jur de 24 de euro de persoană pentru o zi. Sunt disponibile și bilete valabile două zile, ideale pentru cei care vor să se bucure în tihnă de frumusețea parcului și să-l exploreze mai mult. Contra cost, vizitatorii se pot plimba pe lacuri într-o barcă electrică sau pot urca într-un trenuleț care le oferă un tur panoramic al rezervației.

În vegetația luxuriantă și-au găsit adăpost 157 de specii de păsări, printre care bufnițe și ciocănitori. În Parcul Național Plitvice pot fi întâlnite și 50 de specii de mamifere. Cel mai mult se mândresc îngrijitorii rezervației cu populația de urși bruni care trăiește aici. Ursul brun este animalul simbolic al regiunii. De asemenea, mai pot fi întâlnite diferite specii de cerb, lupi, pisici sălbatice, râși, porci mistreți, vidre.

Rezervația Plitvice este o destinație obligatorie dacă ajungeți în Croația. Există curse de avion, însă cel mai frumos este să mergeți cu mașina personală, dacă aveți posibilitatea. Croația este relativ aproape, are autostrăzi impecabile și foarte multe obiective turistice de vizitat. Puteți petrece aici una sau chiar două săptămâni fără să vă plictisiți, în orice anotimp. Și nu uitați să păstrați măcar o zi pentru Plitvice! Vă puteți caza chiar în apropierea rezervației. O noapte de cazare la o vilă de 3 stele costă doar 60 de euro pentru o cameră dublă sau 70 de euro pentru camera de trei persoane.
 
 
 


(Sursa foto: Plitvicka Jezera )