ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parcul Național Yellowstone din Statele Unite este cea mai veche rezervație naturală din lume, un obiectiv turistic impresionant, care atrage anual milioane de turiști. Pe lângă peisajele superbe de aici și bogăția florei și faunei, vizitatorii admiră izvoarele geotermale și gheizerele. Apa clocotită care iese din adâncuri este însă dovada prezenței unui supervulcan subteran, care, dacă ar erupe, ar face zeci de mii de victime.

Yellowstone se întinde pe o suprafață de aproape 900.000 de hectare, în statele Wyoming, Montana și Idaho. Rezervația include diverse forme de relief, fiind o adevărată bogație naturală: canioane, munți, lacuri și râuri, izvoare termale, vulcani noroioși, sute de gheizere și peste 290 de cascade. Geologii susțin că aici sunt concentrate două treimi din numărul total al gheizerelor de pe planetă.

În rezervație trăiesc sute de specii de animale, multe dintre ele protejate prin lege și aflate în pericol de dispariție: urși grizzly, bizoni, castori, râși, lupi, elani, cerbi, capre sălbatice și 300 de specii de păsări.

Regiunea în care se află acest parc național a fost locuită de oameni din cele mai vechi timpuri, primele vestigii datând de acum 11.000 de ani. Parcul național a luat naștere pe 1 martie 1872, fiind astfel cea mai veche rezervație naturală din lume. Se întinde pe o suprafață foarte mare, de aceea turiștii cumpără de obicei un permis de acces pentru 7 zile, ca să aibă timp să se bucure de toate frumusețile rezervației. Parcul are 5 intrări, 9 centre pentru turiști și 2.000 de locuri de camping.

Turiștii pot alege un circuit cu ghid sau o vizită pe cont propriu, caz în care vor plăti 25 de dolari pentru accesul cu o mașină, 20 de dolari pentru motocicletă sau 12 dolari pentru intrarea pe jos sau cu bicicleta. Vizitatorii se vor simți minunat aici. Pot admira frumusețile naturii, pe care le vor imortaliza în sute de fotografii reușite și în primul rând se vor bucura de aer curat și de liniște. Cei care își doresc o vacanță mai activă au de unde alege: pot face drumeții, pot pescui sau se pot plimba cu barca pe lacuri și pe râuri.

Una dintre cele mai interesante atracții ale parcului o reprezintă gheizerele și izvoarele termale. Ele sunt dovada activității, deocamdată pașnice, a supervulcanului subteran Yellowstone. El este cel care a dat parcului aspectul pe care îl are acum, în urma erupțiilor vulcanice uriașe care au avut loc cu milioane de ani în urmă.

Din fericire, vulcanul nu dă semne că va erupe în curând, însă aici au loc anul mii de cutremure de magnitudine mică. Geologii monitorizează cu atenție activitatea vulcanică, pentru că o erupție de mari proporții ar fi catastrofală. Ei știu că în subteran există o cameră de magmă de 80 de kilometri lungime și 20 kilometri lățime, care conține o masă de rocă topită de peste 4.000 de kilometri cubi. Prin urmare, sunt cu ochii pe supervulcan, ca să afle din timp dacă există riscul unei erupții periculoase. Astfel, turiștii pot să stea liniștiți și să admire frumusețile parcului național Yellowstone.
 


 
 

 
 
 
(Surse foto: National Park Service - www.nps.gov)