ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii și-au instalat un program pentru a-și curăța calculatorul de fișierele inutile, dar n-au știut că acesta era virusat.  
 
Datele personale și parolele a peste 100.000 de români ar putea fi în pericol să ajungă pe mâna hackerilor. 

Un milion de computere din întreaga lume au fost infectate, spun specialiștii. Probleme sunt și pe rețelele de socializare, acolo unde hackerii exploatează curiozitatea oamenilor. Trimit linkuri piratate, iar printr-un simplu click, cei care le accesează își pot pierde accesul la conturi.

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică este singura instituție din România care emite alerte atunci când apar pericole pe internet. Recent, i-a anunțat pe români că programul CCleaner, instalat pentru mentenanța calculatorului, a fost atacat. Computerele de pe care s-a descărcat aplicația în perioada 15 august - 12 septembrie ar putea fi compromise.

„User, parolă de Facebook, Twiter, Instagram, orice altfel de identitate online ar putea să aibă utilizatorul, inclusiv cele bancar financiare sau criptarea fișierelor”, a spus Alexandru Stoian - specialist în securitate cibernetică,  pentru Digi 24.

Practic, odată infectat, hackerii preiau comanda calculatorului. Există un singur mod de a ne feri de acest virus.

„În principiu, dezinstalarea aplicației, scanarea cu o soluție antivirus. Apar astfel de amenințări noi în fiecare zi”, a mai spus Alexandru Stoian - specialist în securitate cibernetică.

Mai ales pe rețelele de socializare, unde curiozitatea internauților este exploatată din cer în ce mai des de hackeri. Zeci de oameni s-au plâns Centrului de Securitate Ciberneticăcă au rămas fără parole după ce au accesat linkuri piratate. Angajații de aici au făcut inclusiv demersuri ca unele site-uri să fie închise.

„Dacă vedem că e un filmuleț cu prietenul nostru suntem tentați să dăm click acolo. Practic, instalăm ceva malițios și ajunge ca telefonul să fie compromis, să poată fi utilizat și monitorizat de altcineva. Ar ptuea vedea traseul nostru, monitoriza sms-urile, convorbirile, ne-ar putea controla viața. Deci este un pericol destul de mare să instalezi software pe telefon dintr-o sursă necunoscută”, a spus Cătălin Pătrașcu, șeful Departamentului de Răspuns la Incidente Cibernetice, CERT-RO.

Este foarte greu de stabilit cine se află în spatele atacurilor. Uneori chiar hackerii lansează piste false pentru a duce în eroare autoritățile. Un lucru este clar: ei atacă peste tot în lume. Principalele ținte: SUA, Emiratele Arabe, și țări din Vestul Europei: Franța sau Spania.

În multe cazuri, utilizatorii au pierdut și bani după ce au căzut în plasa hackerilor.