ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Silvicultorii care patrulează prin pădure sunt singuri și lipsiți de apărare, astfel că ei ar trebui să plece în echipă sau să își informeze colegii despre locurile unde se deplasează, a declarat marți directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, la mitingul organizat în fața Parlamentului de Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Peste o sută de pădurari din majoritatea județelor țării au participat, marți, la o demonstrație în fața Palatului Parlamentului, pentru a atrage atenția autorităților asupra violențelor înregistrate în ultimele săptămâni împotriva pădurarilor, informează Agerpres

Potrivit conducerii Federației „Silva”, manifestația a fost organizată după ce un pădurar din Pașcani a fost omorât, recent, de către hoții de lemne, iar alți doi silvicultori, din Borca (județul Neamț), și Turda (județul Cluj), au fost bătuți și amenințați cu cuțitul de alți infractori surprinși la furat de lemne.

Despre situația silvicultorului ucis la Pașcani de hoții de lemne, directorul Romsilva a considerat „incalificabil” faptul că pădurarul nu ceruse ajutorul colegilor înaintea acțiunii din ziua respectivă.

„Iertați-mă, dar și incidentul de la Iași este expresia unei prime emoții: omul acela, singur în pădure, i-a surprins, oamenii aceia, la emoția aceea, n-au știut și au reacționat foarte prost și au ales cea mai proastă variantă, și este incalificabil ca tu, ca pădurar, simțind pericolul, să nu suni un coleg - 'vino cu mine, dimineață la ora 4, pentru că s-ar putea să am un necaz acolo singur'. Și știți și voi că riscurile în pădure sunt multe. Astfel de chestiuni vă recomand: plecați uneori în echipă, sunați-vă colegul - 'vezi că plec acolo', pentru că da, sunteți singuri în pădure și neapărați, și nu vă va apăra nimeni decât Dumnezeu”, a apreciat Gheorghe Mihăilescu.

Pe de altă parte, directorul Romsilva le-a transmis silvicultorilor că a demarat discuțiile cu Poliția Română pentru reglementarea contextului în care pădurarii vor putea folosi din nou arme cu glonț.

„Eu vă susțin, sunt alături de voi, astăzi am cerut audiență la Poliția Română, pentru a clarifica chestiunea cu armele, voi căuta și voi vedea ce mecanism să punem în funcțiune, pentru că da, noi am avut arme de vânătoare, noi am avut arme cu țeavă scurtă, am avut multe arme, și legile s-au schimbat, și pe noi ne-au lăsat așa. Referitor la uniforme, este gata decizia pentru uniforme. A fost un proces greoi, dar l-am dus la capăt, am adjudecat împreună cu voi modelul de uniformă, vă recomand și vă rog să o purtăm cu decență, cu respect, cu mândrie”, a afirmat Gheorghe Mihăilescu.

Potrivit conducerii Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, pădurarii nu mai au permisiunea de a purta arme cu glonț, ci doar arme cu gloanțe de cauciuc sau arme cu gaz, care nu îi sperie pe hoții de lemne.

Cu toate acestea, directorul Romsilva i-a asigurat pe pădurari că prioritatea lui este siguranța silvicultorilor, pe care o consideră mai importantă decât protecția mediului sau decât valorificarea pădurii ca resursă economică.

„Ce s-a întâmplat la Iași și se întâmplă prin țară este prelungirea unei emoții: în societatea românească s-a produs o fractură între unii oameni care au înțeles unele lucruri și unii oameni care nu au înțeles. Dar este vremea să ne împăcăm cu noi și cu cei de lângă noi, pentru că pădurea este un spațiu public și trebuie să aparțină tuturor, deci atât efectele sale favorabile cât și nefavorabile nu se opresc la hotar, la marginea pădurii, ele continuă asupra societății, asupra oamenilor, asupra bunurilor. Trebuie să fiți conștienți de aceste obligații și funcții ale pădurii. Voi sunteți niște profesioniști. (...) În concepția mea, pe primul loc este omul, pe locul doi este protecția mediului și abia pe locul 3 vine principiul economic al valorificării unei resurse. Avem o resursă valoroasă, avem păduri frumoase, valoroase, avem cele mai multe păduri virgine și cvasi-virgine, avem cele mai multe păduri naturale, avem cea mai frumoasă floră și faună din Europa. Toate acestea sunt efortul vostru și al înaintașilor voștri, că sunt de 200 de ani. Nu le-am făcut noi, nu s-au făcut peste noapte. Haideți și noi să le respectăm, că dacă le vom respecta și noi, le va respecta și publicul larg, va înțelege acest mecanism”, le-a transmis directorul Romsilva pădurarilor veniți să protesteze în fața Parlamentului.

Gheorghe Mihăilescu a recunoscut că există o anumită emoție în societate față de modul în care se gospodăresc pădurile și a concluzionat că silvicultorii trebuie să acționeze cu profesionalism, dar să și comunice mai bine pentru a explica publicului de ce acțiunile întreprinse au fost cele necesare și corecte.

„Referitor la ceea ce noi astăzi trăim, trebuie să fim conștienți de câteva provocări: da, plătim un preț al unei emoții create vizavi de modul în care se gospodăresc pădurile. Noi avem credința că ne-am făcut treaba bine, dar trebuie să și comunicăm, trebuie să arătăm și oamenilor că ceea ce am făcut este corect și bine, pentru că lumea s-a schimbat, societatea s-a schimbat. Pădurea ați văzut că este percepută ca un spațiu public, ca atare și ce faceți voi și noi acolo trebuie să înțeleagă publicul că e bine. Pentru acest lucru avem nevoie ca organizație să comunicăm, să fim deschiși, astfel încât oriunde vine (în păduri, n.red.) un om să înțeleagă de ce face acest lucru și de ce e bine așa. Și trebuie să fim conștienți că și noi ca organizație avem anumite dificultăți, noi trebuie să ne corectăm aceste dificultăți pentru că orice organizație are propriile uscături, și noi, care știm cel mai bine cum se crește o pădure, trebuie să ne facem și noi o igienă a noastră, pentru că nu putem să spunem că nu avem. Este adevărat că este într-un procent mic, mult prea mic, dar din păcate de foarte multe ori aceasta este scoasă în evidență, iar munca a 99% dintre colegi este pusă la index de greșelile sau, mă rog, de drumul ales de alți colegi. Noi trebuie să intervenim, noi trebuie să ne alegem un drum corect și împreună cu societatea să ne împăcăm și să mergem mai departe”, a adăugat directorul Romsilva.

Acesta le-a transmis pădurarilor că a gândit câteva modificări la statutul personalului silvic, pe care dorește să le discute mai întâi cu liderii lor de sindicat, după care să le propună spre adoptare Parlamentului.

„Domnul președinte Stănescu (Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură-Silvicultură din Camera Deputaților, prezent și el la miting, n.r.) m-a contactat zilele trecute și am spus că am câteva modificări, în sensul bun, la statutul personalului silvic. Dar mai întâi vreau să le discut cu domnia sa și cu liderii de sindicat și cu toată lumea, pentru a face un lucru corect, pentru că acest statut al personalului silvic a fost construit într-o perioadă de timp - 2002, pe un fost cod silvic, și actualul cod silvic trebuie ajustat cu el, pentru că sunt legi care se coroborează între ele. Da, am aceste modificări, dar le voi discuta cu sindicatul și cu președintele Comisiei, și după aceea le voi propune în Parlament, ele sunt pregătite, astfel că săptămâna viitoare să poate intra în procedură de avizare la Comisie și pe tehnica legislativă pe care Parlamentul României o aplică”, a concluzionat Gheorghe Mihăilescu, directorul Regiei Naționale a Pădurilor.