ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe cât sunt de folositoare, pe atât ar fi de periculoase rețelele gratuite Wi-Fi, care le oferă hackerilor sau chiar teroriștilor adăpostul perfect ca să pună la cale sau chiar să comită ilegalități, susțin specialiștii.

Omenirea a ajuns să trimită cantități uriașe de informații prin aer. Navighezi pe internet, comunici sau descarci diferite programe, filme ori muzică fără să fii legat de vreun cablu.

„Dacă eu sunt în rețea cu tine, pot să interceptez datele tale. Dacă suntem într-o rețea Wi-Fi, cu atât mai mult. Pot să văd ce vorbești pe Facebook, ce mailuri trimiți, pot să-ți văd și parolele, pot să accesez și conturile. Printr-o tehnică ce se numește update hyjack pot să interceptez cererile de actualizare de la calculatorul tău. Le rescriu și în update-uri îți trimit softul cu un virus plantat în el”, susține, potrivit digi24.ro, Alexandru Bălan, expert în securitate cibernetică.

De regulă, cel interceptat nu știe niciodată că un străin i-a cotrobăit prin tabletă sau telefon, i-a văzut pozele sau i-a citit mesajele. Soluția ar fi ca dispozitivul să fie protejat de un antivirus actualizat permanent. Riscul există, însă, și așa.

Guvernele au alte preocupări. Teroriștii ar putea să folosească Wi-Fi-ul gratuit din baruri, restaurante, parcuri sau piețe publice și să pună la cale atentate. Franța e primul stat din Uniunea Europeană care vrea să interzică aceste rețele și lucrează la o astfel de lege.

Interzicerea Wi-Fi-ului nu ar face ca lumea să fie mai sigură, consideră experții. Ar face-o doar să piardă foarte mulți bani. Zeci sau chiar sute de milioane de euro anual.