ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mic arbore plantat în urmă cu 391 de ani a devenit un simbol al supraviețuirii și păcii. Acest bonsai, din specia pin alb japonez, a supraviețuit exploziei devastatoare produsă de bomba atomică la Hiroshima, iar acum este îngrijit într-un muzeu din Washington, SUA.
 
Bonsaiul din imagine are o poveste impresionantă. A fost plantat în anul 1625 și îngrijit de o familie care locuia la Hiroshima. Cum în Japonia bonsai este o tradiție foarte importantă, obiceiul a fost transmis în familia Yamaki în decursul mai multor generații. Iar acest exemplar a rămas și el în familie.

În anul 1945, când americanii au lansat bomba atomică deasupra orașului Hiroshima, copăcelul a supraviețuit în mod miraculos. Se afla într-o seră protejată de pereți rezistenți, la doar 3 kilometri depărtare de locul exploziei, scrie publicația The Independent

Peste 140.000 de oameni și-au pierdut viața atunci, iar orașul a fost complet distrus. Arborele, alături de alți bonsai pe care îi avea în grijă maestrul Masaru Yamaki, a rezistat. Dar povestea nu se oprește aici.

În anul 1975, Masaru Yamaki a decis să doneze bonsaiul, ca semn de prietenie față de Statele Unite ale Americii. Copăcelul fusese în grija familiei sale de peste 5 generații și era un simbol al supraviețuirii. Maestrul bonsai s-a gândit însă că ar putea fi și un simbol al păcii și prieteniei între cele două popoare care s-au aflat cândva în război. Astfel, a trimis bonsaiul, sub forma unui cadou din partea Japoniei, la Muzeul Bonsai & Penjing de la US National Arboretum din Washington, unde se află și acum.

Impresionanta poveste a acestui copăcel a devenit cunoscută după anul 2001, când doi nepoți ai lui Masaru Yamaki au vizitat Arboretum și au vrut să vadă bonsaiul.

În Japonia, bonsai reprezintă arta cultivării copacilor în miniatură, în ghivece foarte mici. Rolul lor este pur decorativ, iar priceperea maeștrilor care îi cultivă se vede în modul în care sunt tăiate ramurile, pentru a da o anumită formă copacului. 
Înălțimea unui bonsai variază între 3 și 200 cm. De obicei sunt folosiți pini pitici sau alte specii de conifere, care sunt foarte rezistente. Cel mai bătrân bonsai cunoscut în prezent datează din secolul al XVII-lea. A fost botezat Sandai-Shogun-No Matsu și se află în colecția Palatului Imperial din Tokyo.